На бизнес кръгла маса във Вашигтон американският президент Джо Байдън

...
На бизнес кръгла маса във Вашигтон американският президент Джо Байдън
Коментари Харесай

Байдън: Вървим към Нов световен ред

На бизнес кръгла маса във Вашигтон американският президент Джо Байдън разгласи, че светът върви към нов международен ред и Съединени американски щати би трябвало да го оглавят, съобщи Гласове.бг.

Сред тематиките, които засегна - за Русия, Украйна, възможни кибератаки и приложимост на биологическо оръжие от страна на Москва - Байдън описа в резюме за своя тайна среща с върховен американски боен: 

" Знаете ли, майка ми използаше един израз: " От всяко зло ще излезе нещо положително, в случай че потърсиш задоволително ". Мисля, че ни се дават някои изключителни благоприятни условия за рални промени.

Ние се намираме в повратен миг в международната стопанска система, и освен в стопанската система, само че и в света като цяло. Момент, който се следи на всеки три-четири генерации.

Както ми сподели един от висшите военни на среща по сигурността оня ден - 60 милиона починаха сред 1900 и 1946-а и от този момент ние установихме демократичен международен ред. Много хора умират, само че не допуснахме безпорядък.

И в този момент е време за смяна. Ние вървим, нещата вървят към нов международен ред и ние би трябвало да го оглавим. Трябва да обединим останалия свободен свят в това дело.  "

Цялата тирада на Байдън е оповестена на страницата на Белия дом:

Благодаря ви. Казвам се Джо Байдън и пристигам от щата Делауеър, където са регистрирани повече корпорации, в сравнение с в цялата останала страна, взети дружно. (Смях.)

И познавам тази Бизнес кръгла маса, тъй като в дните, когато за пръв път се кандидатирах за поста - (прочиства гърлото) - извинете - през 1972 година за Сената на Съединените щати, компанията DuPont беше осмата по величина корпорация в Америка. Както споделят в Делауеър, това бяха положителните остарели времена.  Но шегата настрани, благодаря ви, че ме поканихте.  Вие сте пъклен добра организация.  Оценявам го.

И желая да ти благодаря, Джош. Познаваме се от доста, доста време. Знаете, че съм провел кръгли маси на изпълнителни шефове в Белия дом, в това число и с доста от вас през годините. И сме работили дружно по американския проект за избавяне, по Коронавирус, по инфраструктурата, веригите за доставки, нововъведенията, климата и чистата сила, намаляването на разноските и доста други.

Вярвам, че тактиката ни работи и мисля, че продължава да работи. 6,7 милиона работни места през предходната година - най-вече, създавани в миналото за една година; повече от 7 милиона в този момент.  678 000 работни места, основани единствено през предишния месец, за един месец.  Безработицата е спаднала до 3,8 %. Икономиката ни набъбна с 5,7 % през предходната година и е най-силната от близо 40 години насам. 

Ние намалихме недостига, намалихме недостига - желая да го кажа още веднъж: Миналата година намалихме недостига с 360 милиарда $, без значение от всичко, което слушам по някои канали, когато ги включа. И сме на път да го понижим с над 1 трилион $ тази година.

И тази основа приготви стопанската система ни за справяне с световния проблем с инфлацията, който е действителен - доста хора са наранени от него. 

Америка е отлично място за вложение.

Intel влага 20 милиона - милиарда $ в кампус за полупроводници в Охайо.  Мисля, че - Мери, мисля, че GM влага към 7 милиарда $ в нови фабрики и съоръжение.  А Ford, мисля, че влага 11 милиарда $. 

Въпросът е: Това са... това са високи... това са исторически вложения за основаване на електрически транспортни средства тук, вкъщи.

Станахме очевидци на рекордни продажби на електрически автомобили, както и на върхове в региона на слънчевата и вятърната сила и съхранението на акумулатори.

В бранш след бранш ние още веднъж сътворяваме Америка.  И това е моята съществена цел: да го създадем в Америка.

Със Закона за инфраструктурата ще продължим - ще продължим да построяваме милиони добре платени работни места, и то същински работни места.

И с цел да надградим напредъка, Сенатът и Камарата на представителите би трябвало да работят по Закона за нововъведенията и да го изпратят на бюрото ми.  Той е значим за нашата стопанска система и, бих споделил, и за националната ни сигурност.

А с помощта на всички вас ние сме водещи и на международната сцена. Радвам се да видя, че американските компании се засилват и дават своя принос. И това, което вършиме във връзка с даренията за Украйна и прекратяването на активността си в Русия, без никой да го е изискал. Искам да поясня: вие сами се справяте с прекратяването на активността си в Русия.  Не всички, само че доста от тях го направиха. Не единствено вие, само че и целия свят.

И за първи път - по този въпрос дано кажа следното - за първи път, когато Путин стартира да струпва войски по украинската граница, приканих за незабавна среща на НАТО в Европа, с цел да посочи, че би трябвало да сме единни. 

Единственото, в което съм сигурен, познавайки Путин сносно - толкоз добре, колкото, допускам, различен водач не би могъл да го познава - е, че той разчиташе, че ще може да разцепи НАТО.  Той в никакъв случай не е считал, че НАТО ще остане решен - ще остане изцяло, изцяло обединен.  

И мога да ви уверя: В цялата си история НАТО в никакъв случай не е била по-силна или по-обединена, в сравнение с е през днешния ден, значително с помощта на Владимир Путин. 

В отговор на неговата експанзия се получи обединен фронт в целия НАТО и в Тихия океан. 

Четворката е единна с изключение на Индия, която може би е малко разколебана по някои от тези въпроси. Но Япония беше извънредно твърда, както и Австралия, във връзка с експанзията на Путин. Ние представихме обединен фронт в НАТО и в Тихия океан. 

Вие направихте пъклен доста, с цел да ни помогнете да наложим наказания и да поемем разноски - действителни разноски поради съветската стопанска система. Сега виждаме, че това е от голяма важност. Това, което направихте, беше в действителност значимо. Не всеки от вас - не настоявам, че всички трябваше да го извършите -но тези от вас, които се включиха, направиха огромна крачка.  И аз персонално, като ръководител, съм признателен за това.

Нашият отговор работи, защото украинците се борят толкоз безстрашно и употребяват оборудването, което им дадохме - единствено Съединените щати са отделили над 2 милиарда $ за НАТО. Идеята, че те не разполагат с задоволително съвременно съоръжение, просто не е точна. И няма да отстранявам време, с цел да встъпвам в детайлности тук, само че въпросът е следният: Те разполагат с всяко оборудване въз основа на нашата войска и армията на НАТО, с цел да могат да вършат това, което вършат.  И те опустошават съветската войска, без значение дали става въпрос за танкове, хеликоптери или самолети.

И, в случай че забелязвате, руснаците току-що изстреляха хиперзвукова ракета, тъй като това е единственото нещо, което могат да изстрелят с безспорна сигурност. Както всички знаете, това е доста значимо оръжие. Със същата бойна глава на нея, както и на - всяка друга изстреляна ракета. Това не прави толкоз огромна разликата, като се изключи че е съвсем невероятно да я спреш. Те имат причина да я използват.

Путин е притиснат до стената.  Той не беше планувал степента или силата на нашето единение.  И колкото повече гърбът му е притиснат до стената, толкоз по-голяма е жестокостта на тактиката, която може да употребява.

Виждали сме го и преди.  Той е провеждал доста интервенции под подправен байрак. Всеки път, когато стартира да приказва за нещо, което счита, че НАТО, Украйна или Съединените щати ще създадат, това значи, че той се готви да го направи. Това не е смешка. 

Може би си спомняте - споделих го на няколко от вас тази заран, че съумях да разсекретя цялостен набор от интервенции, в които се готвеха да вземат участие, без да жертвам източниците и методите.  Благодарение на тях успяхме да уведомим ясно всички какво следва да се случи.  И да убедим доста от нашите другари по света, че знаем какво се готвят да създадат. 

И по този начин, гърбът му е опрян в стената. Сега той приказва за нови подправени знамена и твърди, че ние, в Америка, имаме биологични и химически оръжия в Европа - просто не е правилно. Гарантирам ви. 

Те също по този начин внушават, че Украйна разполага с биологични и химически оръжия. Това е явен знак, че той обмисля да употребява и двете. Той към този момент е употребявал химически оръжия в предишното и ние би трябвало да внимаваме за това, което следва да се случи. Той знае, че ще има тежки последствия поради обединявания фронт на НАТО, само че въпросът е, че това е действителна заплаха. 

Един от инструментите, които Путин най-вероятно ще употребява, съгласно мен, са хакерските атаки. Руснаците разполагат с доста модернизиран капацитет в това отношение.

Имах, както споделят в южната част на щата Делауеър, където те са доста религиозни: имахме " олтарна среща ", той и аз, по този въпрос. Имахме дълъг диалог за това, в случай че той го употребява, какви ще бъдат следствията.

Путин има тази възможност, само че към момента не я е употребявал. Аз го предупредих за цената, която ще заплати, в случай че употребява хакерски атаки.

Днес моята администрация направи нови предизвестия, въз основа на разузнавателни данни, че Русия възнамерява хакерска атака против нас. 

Федералното държавно управление дава своя принос, с цел да се приготви.  Но съгласно американското законодателство, както всички помните, частният бранш, всички вие, значително решавате какви отбрани ще предприемем или няма да предприемем, с цел да се защитим.

Но дано бъда безусловно явен в нещо: освен вашите ползи са заложени на карта с евентуалното потребление на кибератаки от тяхна страна, а и - националният интерес е заложен на карта.

Предполагам, че за вас е патриотично обвързване да инвестирате колкото се може повече, с цел да се уверите, че сте построили софтуерния си потенциал за справяне с хакерски атаки: първо, с цел да отбраните личните си компании; второ, за да осигурите чувствителни услуги, на които американците разчитат - от електрическа енергия до чиста вода; и най-после, ролята, която можете да изиграете, с цел да помогнете за сигурността на персоналния живот на всеки американец.

Например, банките могат да включат киберсигурността по дифолт за всеки клиент, тъй че финансовите данни на американците да са в сигурност. Ние сме подготвени да ви помогнем, както споделих, с всички принадлежности и експертни знания, които притежаваме, в случай че сте подготвени да го извършите. Но това е ваше решение за стъпките, които ще предприемете, и вашата отговорност да ги предприемете, а не наша.

Сега би трябвало да създадем нужното, с цел да подкрепим Украйна, само че също по този начин би трябвало да се застъпим за фамилиите тук, вкъщи. 

През 2019 година вашите организации осъзнаха, извинете, разгласиха изказване, подписано от почти всички в тази зала. В него се споделя, изтъквам: " Америка заслужава стопанска система, която разрешава на всеки човек да успее посредством твърдоглав труд и творчество и да води живот, изпълнен със смисъл и достолепие. " То показва ангажимент от ваша страна да инвестирате в работната си мощ и да подкрепяте локалните общности. Това не беше изказване за добротворчество, а капиталистическо изказване.  Всички ние в тази зала сме капиталисти. И съгласно мен вие постъпихте вярно, като утвърдихте това изказване.

Това беше Вашето виждане за това по какъв начин да се ръководят мощни, печеливши компании в дълготраен проект. И този ангажимент за подготовка на свободния свят към новите условия е жизненоважен, по скромното ми мнение.

Не можем да си позволим да даваме приоритет на акционерите за сметка на заинтригуваните страни, околната среда, служащите, клиентите, общностите, в които те живеят и работят. И вие не го вършиме, само че мисля, че има склонностт към сходно поведение в някои случаи. 

Вместо това в този момент е моментът да инвестирате в хората си.  Можете да наемете и задържите най-хубавата работна мощ - най-добре подготвената работна ръка в целия свят, което и вършиме. 

Да инвестирате в нововъведения, с цел да можете - да можем да доставяме по-добри и по-достъпни артикули и услуги от - на повече американци.

Да вършим нововъведения с и за многообразието, както поехте ангажимент по-рано тази година.

Култивирането на инструментите на изкуствения разсъдък и усъвършенстваните на методите за реализиране на достойнство и благоприятни условия за всички американци е това, което правят мнозина от вас, и то в действителност има значение.

Да инвестирате в самата Америка в производството; създадохте над 450 000 работни места в производството - наистина има смисъл. Това не се беше случвало от доста време. 

Както сподели един от моите сътрудници от Средния Запад: Вече няма да приказваме за Ръждив пояс, а за нови, разширени индустриални мощности в Средния - в Средния Атлантик - извинете, в Средния Запад.

И да влагаме в самата Америка - в произвеждане, резистентност на климата, чиста сила - с цел да може Америка да завоюва конкуренцията през 21-ви век.

Това няма да навреди на вашите резултати или на стопанската система. То ще ни помогне да продължим - ще ни помогне да растем, като в същото време ще понижи разноските и недостига.

И по този начин, желая още веднъж да ви благодаря! Има още доста какво да кажа, само че евентуално към този момент съм ви лишил прекалено много от времето.

Но ви благодаря за всичко, което вършиме.

Мисля, че - знаете ли, майка ми имаше един израз: " От всичко извънредно ще излезе нещо хубаво, в случай че го търсиш задоволително настойчиво. "

Мисля, че това ни дава някои обилни благоприятни условия да създадем същински промени.  

Знаете ли, съгласно мен се намираме в повратен миг в международната стопанска система - освен в международната стопанска система, а и в целия свят.  Това се случва на всеки три ил четири генерации. 

Както ми сподели един от висшите военни по време на среща за сигурността оня ден - между 1900 година и 1946 година са починали 60 милиона души. И от този момент насам ние установихме демократичен международен ред, а това не се беше случвало от доста време насам.  Много хора са починали, само че на никое място не е имало безпорядък.

А в този момент е времето, когато нещата се трансформират.

Ще има нов международен ред и ние би трябвало да го оглавим. И би трябвало да обединим останалата част от свободния свят, с цел да го създадем.

 

Източник: whitehouse.gov

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР