На база на предварителни данни и оценки за месец януари

...
На база на предварителни данни и оценки за месец януари
Коментари Харесай

Завършваме месец януари с 400 млн. лв. бюджетен излишък

На база на предварителни данни и оценки за месец януари 2024 година се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) да бъде позитивно в размер на 0,4 милиарда лева (0,2 % от прогнозния БВП), което е близо до регистрираното за януари 2023 година, оповестиха от пресцентъра на министерството на финансите. 

Приходите, помощите и даренията по КФП за януари 2024 година нарастват с към 6,3 на 100 по отношение на януари 2023 година, което компенсира в огромна степен по-високите разноски, дължащи се главно на базов резултат при обществените разноски, в резултат на изплатените по-високи пенсии през януари 2024 г., след влязлото в действие нарастване от юли 2023 година Сред другите аргументи са и по-високите разноски за личен състав, след нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав и при някои други администрации с признатия в средата на 2023 година ЗДБРБ за 2023 г. и други.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП за януари 2024 година се чака да бъдат в размер на 5,2 млрд. лева и нарастват с 0,3 милиарда лева по отношение на регистрираните за януари 2023 година. За този растеж принос имат най-много данъчните доходи, които нарастват номинално по отношение на януари 2023 година с 0,5 милиарда лева, до момента в който неданъчните доходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) остават по-ниски от постъпленията за януари 2023 година с към 0,2 милиарда лева. 

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за януари 2024 г. са в размер на 4,8 млрд. лева. За съпоставяне, разноските по КФП за януари 2023 година бяха в размер на 4,4 милиарда лв.. Нарастване на разноските се обрисува при обществените заплащания, в това число разноските за пенсии, както и при разноските за личен състав и други, до момента в който разноските за дотации за нефинансови предприятия (основно по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “) регистрират спад, главно заради нормализирането на цената за небитовите консуматори на електрическа сила на Българската самостоятелна енергийна борса, която остана под избрания предел за погашение на обезщетения през декември 2023 година и януари 2024 година, до момента в който през януари 2023 година бяха изплатени обезщетения по настоящи тогава стратегии.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за януари 2024 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец февруари 2024 година.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР