На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото
Коментари Харесай

Очаква се излишък от 2 386,2 млн. лв. по консолидираната фискална програма

На база на предварителни данни и оценки се чака салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към септември да бъде позитивно в размер на 2 386,2 млн. лева или 2,4 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

Приходите и помощите по КФП към септември се чака да бъдат в размер на 26 132,1 млн. лева (73,7 % от годишния разчет). Изпълнението на данъчните и неданъчните доходи се чака да бъде 76,5 % от плана за годината, като съпоставени със същия интервал на миналата година нарастват с 1 750,1 млн. лева (7,5 %).

Постъпленията от помощи към края на месец септември са по-ниски по отношение на същия интервал на 2016 година, като осъществяването по отношение на годишните планове за 2017 година се чака да бъде 39,9 %.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември се чака да бъдат в размер на 23 746,0 млн. лева, което е 64,6 % от годишния план. Разходите за същия интервал на предходната година са в размер на 22 289,6 млн. лв..

Нарастването на разноските по отношение на края на месец септември 2016 година е главно заради по-високия размер на обществените и здравноосигурителните заплащания, базов резултат при разноските за пенсии от нарастването им от юли 2016 година, новото им нарастване от юли, разноските за дотации и по-високите разноски за личен състав, в това число и заради растежа на разноските за осигурителните вноски, обвързван с нараствания размер на осигурителната вноска за фонд " Пенсии за лицата по член 69 " с 20 прочие п. по отношение на 2016 година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30 септември от централния бюджет, възлиза на 676,6 млн. лева

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец октомври 2017 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР