На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното
Коментари Харесай

За първи път от 2015 г. има дефицит по фискалната програма към края на февруари

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по Консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на месец февруари да бъде с недостиг в размер на 250 млн. лева (0.1 % от прогнозния Брутен вътрешен продукт), оповестяват от Министерството на финансите. За съпоставяне, за първите два месеца на 2022 година бе регистриран остатък в размер на 713.3 млн. лева, което значи, че на годишна база бюджетното салдо за интервала се утежнява с към 1 милиарда лева

Данните демонстрират още, че за първи път след 2015 година към края на месец февруари е образуван недостиг по консолидираната фискална стратегия.

Въпреки че приходите, помощите и даренията по КФП нарастват по отношение на същия интервал на миналата година с към 1.3 милиарда лева, изпреварващият растеж на разноските (с към 2.3 милиарда лева.) води до утежняване на бюджетното салдо.

В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при разноските за пенсии, които се усилват с
над 700 млн. лева, както и в частта на разноските за дотации (с към 680 млн. лева.), разноските за прехрана (с към 400 млн. лева.), разноските за личен състав (с близо 400 млн. лева.), и други.

Ръстът на разноските се дължи на влезнали в действие нормативни актове, включително промени в пенсионната сфера, настоящи стратегии за погашение на обезщетения на потребителите на електрическа сила, разплащане на отговорности по бюджета на Министерство на регионалното развитие, влезнали в действие увеличени размери на възнагражденията в редица администрации и други.

При опазване на обрисувалите се трендове в приходите и разноските в годишен проект е допустимо да възникне риск от образуване на несъразмерен недостиг над референтната стойност от 3 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт по Пакта за непоклатимост и напредък, главен индикатор в подтекста на напъните за присъединение на България към еврозоната.

Това от своя страна постанова при разискването и приемането на Закона за държавния бюджет за 2023 година да бъдат разисквани и признати ограничения както в разходната част на бюджета, по този начин и за укрепване на приходите, с оглед да бъдат финансирани разноските по настоящото законодателство при опазване на устойчивостта на обществените финанси и съблюдаване на настоящите фискални правила в Закона за обществените финанси.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР