На база на данните, които Булгаргаз предоставя на КЕВР, най-вероятно

...
На база на данните, които Булгаргаз предоставя на КЕВР, най-вероятно
Коментари Харесай

“Булгаргаз“: Газът поскъпва с между 20 и 30% от 1 април, работим по план Б

На база на данните, които " Булгаргаз " дава на КЕВР, най-вероятно повишаването на синьото гориво от 1 април ще е сред 20 и 30%. Това стана ясно от думите на Иван Топчийски, ръководител на борда на " Булгаргаз " в изявление за предаването на Българска национална телевизия " Още от деня ".

Той акцентира, че в един от най-тежките месеци - март, повишаването е било с 3%, по-осезаемо ще е през април, когато потреблението фрапантно понижава. Вчера Европейска комисия изрази позиция, че настояването на Кремъл заплащането да става в рубли, не е добър метод.

От думите на Топчийски стана ясно, че досега няма публично искане от страна на " Газпром " за промени в договорните връзки. С Европейски Съюз те плануват заплащанията да са в евро или в долари. Според шефа на " Булгаргаз " доставките за април са сигурни, само че за тези през май няма гаранция.

На въпрос сдружението има ли План Б, Топчийски изясни, че плануваният рандеман в Чирен е до края на април, в дълготраен проект са вероятни различни доставки, в това число полутечен газ.

" Водим диалози с компании от Съединени американски щати, Катар, Нигерия, Турция, Гърция - изясни ръководителят на борда на " Булгаргаз ". - Интерконекторът ще помогне да получим цялостните количества по контракта с Азербайджан, ще има диалози и с други сътрудници. "

Запитан за изследванията в Черно море, Топчийски изясни, че по тях се работи.

" Имаме едно на разум, само че не разчитаме на съществени количества, защото изследванията лишават доста време - посочи той. - Ние се опитваме по-рано да имаме сигурност на доставките и диверсификация. "

България ще е част от групата, която е съгласна Брюксел да договаря от името на страните-членки, изясни още Топчийски. Европейска комисия на този стадий твърди, че условието за заплащане в рубли не е задоволително, защото нарушава настоящите сега контракти.

" Изискването за разплащания за енергийните доставки в рубли вместо в долари или евро не е нарушаване на договорите, а Русия просто се приспособява към невиждан напън ", разгласи през днешния ден съветският заместник-външен министър Сергей Рябков. Според него не е изключено тези дни Русия и Европейски Съюз да преодолеят разликите.

Кремъл изисква заплащанията да са в рубли, тъй като изпитва дефицит на валута след невижданите наказания против страната. Русия обезпечава сред 30 и 40% от потреблението на газ в Европа и се пробва по всякакъв начин да изтъргува това свое преимущество.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР