На балотажа в неделя ще се гласува в около 5900

...
На балотажа в неделя ще се гласува в около 5900
Коментари Харесай

На балотажа ще гласуваме в 7250 секции, в около 5900 от тях с машини

На балотажа в неделя ще се гласоподава в към 5900 секции, съобщи зам.-председателят и представител на Централната изборна комисия Росица Матева като утични, че броя ще претърпи промени.

„ ЦИК прави всичко належащо, с цел да има гласоподаване с машини в неделя. От през вчерашния ден сме в непрекъсната връзка с МЕУ, БИМ и БИС. Днес ще бъде осъществено довереното създаване на изходния код и се надяваме в най-кратък период по-късно да бъде подписано решението за засвидетелствуване на сходството. Кога ще стане това, ще отговорят трите институции, само че би трябвало да бъде осъществено в рационален период, с цел да може машините да бъдат конфигурирани и превозени до секционните изборни комисии. Каквото зависи от ЦИК е направено, прави се сега и от трите институции, с цел да бъде удостоверено в точния момент сходството “, уточни Матева.

Тя съобщи, че няма открит период в ИК, само че прави всичко допустимо да се гласоподава машинно на балотажа в неделя. Към момента общият броя на разкритите секции за балотажа е 7250 секции като броя им не е дефинитивна поради секциите в лечебни заведения и профилираните заведения.

По данни на протоколите на СИК у нас са дали своят вот 2 714 979 гласоподаватели, което прави 44,94% от всички, които имат право на глас. За съпоставяне, през 2019 година този % е бил 49,76 на 100, а на парламентарните през април – 40, разясни Матева.

На втория тур в неделя избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще вземат участие трима претенденти, тъй като вторият и третият са с идентичен брой гласове.

Недействителните бюлетини за общински съветници са 412 711 бюлетини, за кмет – 94 195, а през 2019 година те са били 128 204.

Най-много недействителни бюлетини за общински съветници са в Луковит, Димово, Брусарци, Котел и Долни Дъбник, а за кмет на община – Ябланица, Венец, Хаджидимово, Угърчин и Дългопол. За кмет на кметство – Алфатар, Николаево, Искър, Хаджидимово и Кайнарджа.

За клипа от Малорад, Росица Матева съобщи, че несъмнено се вижда нарушаване от страна на СИК, а дали това е закононарушение или не ще решат съответните органи. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР