На балотажа се надявам да влязат машините и да избегнем

...
На балотажа се надявам да влязат машините и да избегнем
Коментари Харесай

Акад. Денков: На балотажа се надявам да влязат машините и да избегнем недействителните бюлетини

На балотажа се надявам да влязат машините и да избегнем недействителните бюлетини, сподели министър председателят Николай Денков, оповестява.

„ Повече от един месец преди изборите изпратих искане към Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) да създадат лист с рисковете, които те виждат по отношение на изборите и оферти за ограничения, с които да преодолеем тези опасности “, сподели още министър председателят и посочи, че не е получил отговор. Той добави, че заместник-председател на ДАНС е пусналсправката за машинното гласоподаване без да го осведоми.

„ Тя пристигна при мен в това време, когато можеха да я видят всички други, редът е напълно друг ", изясни министър председателят. Според него има нарушаване на закона за класифицираната информация. Този човек би трябвало първо да се обади и да каже, че има подобен риск, уточни Николай Денков. Чакам към този момент два дни ръководителят на ДАНС да ми изпрати предложение, с цел да сменя заместник-председателя на ДАНС, сподели още Денков.

Машините бяха вкарани в приложимост поради огромния брой недействителни бюлетини, добави министър председателят. По отношение на купените гласове - това е закононарушение, би трябвало да се проверява и който е направил закононарушение, да си получи заслуженото, разяснява той. Според него това нямаше да се случи, в случай че е имало машини. Нека да погледнем кои бяха партиите, които желаеха премахването на машите от изборния развой и ще разберем кой желае почтени избори, означи Николай Денков.

„ След изборите би трябвало да се съберем на политическо равнище и да попитаме има ли предпочитание да продължим да си изпълняваме управническата и законодателната стратегия. Ако има предпочитание, ще се откри метод, в случай че няма предпочитание, оправдания ще има хиляда “, съобщи министър председателят.

Притеснява ме появяването в Народното събрание на несъгласувани с държавното управление оферти от вида на тези, свързани с измененията в енергетикаta, „ Лукойл “ и други сходни, означи още министър председателят Николай Денков. Според него някои от политическите партии и обединения, които поддържат държавното управление, не са сигурни дали желаят да вървят по този проект, който са утвърдили като проект на държавното управление – законодателна и управническа стратегия.

„ Ако те са подготвени да създадат промени в енергетиката, с всичките защитни механизми, тъй че да са предпазени хората, да бъде предпазен бизнесът, както беше предпазен предните години, имаме всички шансове да напреднем по всички цели. Ако някой чисто популистки гледа по какъв начин да се хареса на едни или на други, може би в този момент поради изборите, а по-късно поради нещо друго, тогава всичко може да отиде в друга посока. Изборът фактически е продължаваме ли по тази линия, по която работихме до в този момент, или търсим други решения “, сподели той.

Не мисля, че сътрудниците имат проблем с работата на министрите, търси се всякаква опция да се подлага на критика държавното управление, тъй като е хубава политическа роля, само че офанзивата против машинното гласоподаване явно е нещо, което е координирано по някакъв метод, което има политически последици и основава проблем, сподели още Николай Денков. Това, което се разбрахме, е, че при ротацията ще се сменим с Мария Габриел, тя ще стане министър председател, аз ще стана вицепремиер. Министрите ще бъдат сменяни, единствено в случай че има единодушие от двете страни. Ако някой желае да прави нещо друго, има право да го анонсира, само че това е, което сме се уговорили, напомни той.

„ В листата от 20-те закона, които дружно приехме при започване на Народното събрание, законите за службите ги няма. Те не бяха в този лист, само че имаме терзания дали службите ще извършват съзнателно работата си. Това, което стана с изборите, сподели и потвърди, че имаме всички учредения да се тормозим. Краят на септември желаех отчет за рисковете, не получих отговор. Когато имаше риск, вместо управлението на ДАНС да съгласува с мен какво счита да прави, или да съгласува с мен по какъв начин да решим казуса, те го показаха на целия свят в нарушаване на закона за класифицираната информация. Те не са част от решението, те станаха част от казуса “, уточни Николай Денков.

Припомня ме, че Централната изборна комисия реши на локалния избор на 29 октомври и възможния втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. Повод за решението стана отчет на ДАНС за сигурността на вота, постъпил до няколко институции.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР