На балотажа на местните избори в страната в 5898 секции

...
На балотажа на местните избори в страната в 5898 секции
Коментари Харесай

Ето как да гласувате с машина

На балотажа на локалните избори в страната в 5898 секции ще се гласоподава и с машина. Работата с устройството не е комплицирана, би трябвало единствено да четете какво изписва на екрана му и да следвате стъпките.

Относно балотажа от ЦИК не разгласиха специфични материали за това по какъв начин да гласуваме с машина на втория тур на изборите. Разликата от първия е в това, че бюлетините не съдържат рубрика за общински съвет.

Няма и симулатор, който да дава отговор на спецификите на машинното гласоподаване за 5 ноември 2023 година, само че за това пък е наличен симулаторът от първия тур.

Ако решите да гласувате с машина, би трябвало да заявите това на член от комисията. Това става, откакто предоставите персоналната си карта, с цел да бъдете открити в листата за гласоподаване.

Член на СИК ви подава карта с надпис „ Избирател “.

Стъпките за гласоподаване са, както следва:
Поставяте картата с чипа напред, до момента в който не усетите, че тя е влезнала плътно;Маркирате типа избори, на които желаете да участвате – за кмет на община, кмет на регион и/или кмет на кметство. Можете да изберете една алтернатива, само че може да изберете и трите;Маркирате своя избор с номера на вашия претендент – надлежно съгласно типа избор, който сте декларирали ще ви се появят толкоз на брой варианти за гласоподаване за кандидат;След потвърждаване на направения избор на екрана се появява известие, което демонстрира по какъв начин сте дали своят вот. Ако сте съгласни с изписаното, натискате „ Гласувай “, след което чакате да излезе разписката;Важно е да се означи, че би трябвало да откъснете разписката, едвам когато чуете тон от машината.Машинните бюлетини се отпечатват по едно и също време и поредно свързани;Проверявате във всяка бюлетина от машинно гласоподаване данните за своя избор;Сгъвате бюлетините, тъй че да не се вижда по какъв начин сте гласували;Подавате бюлетините на член на член на СИК, който слага по един щемпел върху гърба на всяка бюлетина;Членът на СИК подава бюлетините от машинно гласоподаване на гласоподавателя. Избирателят пуска бюлетините в изборната кутия за машинно гласоподаване, след което връща картата за гласуване;Подписвате се в изборния лист в съответната рубрика, получавате документа си за идентичност и напускате помещението.
Ако гласуването на машина бъде прекратено по механически или други аргументи, гласоподавателят продължава гласуването с хартиени бюлетини. Той има право да гласоподава единствено по един път за всеки тип избор.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР