На Балканите мерките срещу КОВИД-19 продължават постепенно да се отменят

...
На Балканите мерките срещу КОВИД-19 продължават постепенно да се отменят
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

На Балканите ограниченията против КОВИД-19 не престават последователно да се анулират на фона на леки съмнения в броя на новозаразените, който като цяло остава невисок, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31438
Тенденция към намаляване се регистрира при приетите в болница с ковид, което предизвиква нормализирането на живота в балканските страни. Допълнителен тласък за унищожаване на рестриктивните мерки е наближаващият летен туристически сезон.

АЛБАНИЯ

От 1 май в Албания са  премахнати всички коронавирус ограничавания в очакване на рекорден летен туристически сезон. Не са наложителни маските на закрито, нощните клубове  ще работят и след 23 часа. Няма да се изисква отрицателен PCR-тест или доказателство за имунизация на граничните пунктове на страната.

На 3 май новозаразените за денонощие са били 14, междинният брой за седмица е бил 31, до момента в който на 4 май новозаразените за 24 часа са били 20, а междинният седмичен брой е бил 26 съгласно данните на университета " Джонс Хопкинс “.

Около 43 % от популацията на Албания е имунизирано. 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Босненското министерство на правораздаването предложи тази седмица унищожаване на  специалните коронавирус ограничения за влизане на чужденци в страната.

Предложението до министерството по сигурността е стимулирано с това, че актуалната епидемиологична обстановка в Босна към този момент от много време е удобна.

Според последните данни на института " Джонс Хопкинс “ за денонощие в сряда в страната са регистрирани 30 нови случая на КОВИД-19 по отношение на 58  във вторник.

Ваксинационното покритие на популацията в Босна е 25,8 %.

ГЪРЦИЯ

Гърция регистрира внезапен спад на коронавирус пациентите. Спрямо началото на март те са намалели с близо 58 на 100. В болница се лекуват около1486 души, а преди пет седмици са били 3532.  Намаление се регистрира и при нуждаещи се от интензивни грижи коронавирус пациенти. 

При приема на пациенти се следи стабилизиране и те към този момент не надвишават 150 на ден. 80 на 100 от признатите заболели са на възраст 60 години, а при неимунизираните пациенти не престават да се следят по-сериозни затруднения. 

Препоръката към хората над 65-годишна възраст да си слагат трета бустерна доза обаче не е довела до всеобща имунизация на възрастното население. Според данни на министерството на опазването на здравето  от 1,5 милиона имащи право на трета доза са се ваксинирали 200 400 жители и са подадени поръчки за още 48 500.

Ваксинирани са към 73 % от популацията.

Малко над 8000 бяха в сряда новозаразени от КОВИД-19 в Гърция за 24 часа, а смъртните случаи са били 32.

От 1 май за влизане в Гърция към този момент няма да е належащо  да се показва документ за имунизация и преболедуване, както и негативен резултат от лабораторен тест за КОВИД-19.  

Сертификатите за имунизация против КОВИД-19 към този момент няма да се изискват и за влизане в закрити пространства. Кафенетата, заведенията за хранене и заведенията са измежду обектите на закрито, където мярката отпада.

Новите ограничения плануват 100 % запълване на потенциала на заведенията, а учениците във всички класове няма да се постанова да правят проби за самодиагностика, с цел да посещават образователните занятия.

До края на май остава наложително потреблението на защитни маски в затворени пространства. На 31 май мярката ще бъде преразгледана.  

КИПЪР 

Общо 12 553 души в Кипър са получили четвъртата доза ваксина против КОВИД-19, като имунизацията продължава, заяви изпълняващият длъжността началник на службата за медицински сестри Евагорас Тамбурис.

Четвъртата “игла ” е планувана за хора на възраст над 60 години, както и за характерни здравни групи.  Като цяло 86,7 % от пълнолетното население на Кипър е изцяло имунизирано, сподели той. По-конкретно, 667 253 са получили първа доза, 644 117- втора и 471 093 - трета бустерна доза.

Сред децата на възраст от 5 до 11 години общо 10,8 % са  с най-малко една доза коронавирус ваксина. При децата от 12 до 15 години съответният % е 51,2 на 100, а при 16 до 17 годишните 61,2 на 100.

Кампанията за втора бустерна доза започва на 30 март и първо обхвана жителите над 70-годишна възраст.

Ваксинационното покритие против КОВИД-19  на популацията е 53,34 %.

КОСОВО

Леко покачване за инфектираните с КОВИД-19 регистрира Косово. На 5 май за денонощие са регистрирани 16 нови случая като няма умряли. За предходното денонощие e имало три нови случая. 

Общият брой на дейните случаи е 402.

Поставени са 1 826 287 дози ваксини, а 822 059 души са с втора ваксина.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Правителството на Република Северна Македония анулира всички ограничаващи коронавирус ограничения, с изключение на наложителното носене на защитни маски в здравните заведения, аптеките и институциите за грижи за възрастни и хора с увреждания.

Кабинетът  препоръча на здравните центрове да засилят имунизацията на хората над 80 години заради слабата имунизация в тази възрастова група, както и да продължи имунизацията измежду здравните експерти.

Новите случаи на КОВИД-19 в страната през последните 24 часа са били 139 от направени 1424 теста, като няма умряли. Повторно инфектираните са 25.

Ваксинационното покритие е 40 %.

РУМЪНИЯ 

Новите случаи на инфектирани, приети в болница и на пациенти в тежко положение с диагноза КОВИД-19 в Румъния резервират низходящата си наклонност.

По последни данни са регистрирани 685 нови случая за денонощие след направени 20 174 PCR и бързи антигенни проби. Делът на позитивните резултати е 3,39 на 100. Предходния ден новозаразените са били 831.

Министерството на здравеопазването посочи, че измежду новите случаи има 74 на хора, които към този момент са боледували от КОВИД-19 преди повече от 90 дни. 

През последното денонощие са регистрирани 21 смъртни случая, свързани с коронавирус, като четири от тях са от предходен интервал. Предходния ден бе обявено за девет умряли с диагноза коронавирус. 

Към 5 май приетите в болница с коронавирус са 1066, а в интензивни отделения се лекуват 167 души. Броят на лекуващите се в болница, в това число в тежко положение, понижава, отбелязва здравното министерство.

Напълно имунизирани са 42 % от жителите на Румъния.

В началото на март страната анулира всички ограничавания, свързани с КОВИД-19.

СЛОВЕНИЯ

Потвърдените нови случаи на КОВИД-19 за денонощие в Словения в сряда са били 990 при направени 7729 PCR  и бързи антигенни проби. Според министерството на опазването на здравето са били приети в болница 79 души, а петима са умряли.

Броят на приетите в болница е траял да понижава предходната седмица, като е понижен под 100. Броят на нуждаещите се от интензивна грижа също леко е намалял. Общо записаните новозаразени са били 5900 за седмицата, което е с към 1000 под броя от миналата седмица.

Близо 59 % от популацията е имунизирано.

СЪРБИЯ

Сърбия анулира всички ограничавания при влизане в страната, свързани с ковид.

От среднощ на 3 май всички ограничения за надзор и ограничаване на КОВИД-19 при влизане в Сърбия бяха анулирани както за жителите на страната, по този начин и за чужденци.  

Решението е признато в сходство с настоящата епидемиологична обстановка.

За последното денонощие са доказани 597 нови случая на КОВИД-19 в Сърбия при тествани 9181 души, а четирима са умряли.

В болница са 346 пациенти, от които 23 на респиратор.

Епидемиологичната обстановка в страната се стабилизира, броят на пациентите на респиратор понижава.

Ваксинационното покритие съгласно университета " Джонс Хопкинс “ е 37,42 %.

ТУРЦИЯ 

В Турция продължава да понижава броят на инфектираните с КОВИД-19.

По данни на турското министерство на опазването на здравето през миналото денонощие са регистрирани 1132 новозаразени от направени общо 90 301 теста (т.е. единствено 1,25 % от тестваните са положителни). Седем души са изгубили борбата с ковид, а оздравелите са 1185.

По последни данни 85,44 % от популацията на възраст над 18 години в Турция е имунизирано с две дози ваксина, а с една сложена доза са 93,15 на 100 от жителите. Досега в Турция са сложени общо 147,5 милиона дози ваксина против КОВИД-19.

В края на април бе анулирано условието за носене на защитни маски на закрито като се изключи лечебните заведения и градския превоз. 

ХЪРВАТИЯ 

Хърватия анулира всички коронавирус ограничавания при влизане в страната тази седмица.

Последно регистрира 961 новозаразени за денонощие и 9 смъртни случая, свързани с КОВИД-19. Активните случаи са 5621.

Общо са сложени 5,24 милиона коронавирус ваксини, като имунизационното покритие е 59,50 на 100 – 70,76 % от възрастните са имунизирани, като 68,69 са изцяло имунизирани.

ЧЕРНА ГОРА

Има известно съмнение в наклонността при дневния брой новозаразени в Черна гора. През последните  24 часа са регистрирани 65 нови случая на инфектирани с ковид, а един човек е умрял поради последствия от инфекцията съгласно данните на института за публично здраве.

Пандемията е в постоянна, ниска фаза, само че през последната седмица е регистриран по-голям брой инфектирани, поради което е нужно да продължим да сме внимателни, разяснява тази седмица шефът на института Игор Галич.

Около 45 % от популацията е имунизирано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР