На Балканите е нужна положителна трансформация на медийната среда“, заяви

...
На Балканите е нужна положителна трансформация на медийната среда“, заяви
Коментари Харесай

Конференция за медийната свобода: Журналистиката на Балканите е в криза, нужни са спешни мерки

На Балканите е нужна „ позитивна промяна на медийната среда “, съобщи еврокомисарят по разширението Оливер Вархели, наблягайки, че Брюксел отдава огромно значение на медийните промени в процеса на разширение.
На онлайн конференцията „ Свободата на медиите на Балканите “, проведена от Евроактив България, Вархели съобщи, че свободата на медиите, свободата на изложение и медийният плурализъм са от решаващо значение в процеса на присъединение към Европейски Съюз, че те са значими за свободен, отворен и осведомен спор и че съставляват стълбовете, върху които се гради всяка народна власт.
" Демокрацията не може да действа без свободни и самостоятелни медии ", сподели Вархели, представен от БГНЕС.
В последния отчет на Европейската комисия за европейската интеграция се прави оценка, че към момента са нужни старания за обезпечаване на независимостта на медиите и свободата на изложение в целия район на Западните Балкани, напомни еврокомисарят.
Според Вархели е значимо работата на публицистите да бъде без интервенция, напън и заплашване, да се обезпечи качествено отчитане, бистрота при финансиране на обществени и частни медии и независимостта на регулаторните органи.
Посланикът на Европейски Съюз в Съвета на Европа и първият еврокомисар на България, Меглена Кунева, акцентира, че свободата на медиите не може да се преглежда изолирано от другите права на индивида, като независимост на изложение, единност и заслужено правораздаване.
„ Всички човешки права са еднообразно значими, само че свободата на медиите е особено право. Свободата на медиите пази другите човешки права ", сподели Кунева.
Относно обстановката в Сърбия, шефът на организация Бета Радомир Диклич оцени, че свободата на медиите в никакъв случай не е била толкоз неприятна, колкото през днешния ден и всеки ден се утежнява и че съвсем всички медии се управляват от хора, близки до държавното управление.
" Резултатът е, че множеството жители нямат вярна информация за това, което се случва в страната, района, Европа и света, " сподели Диклич.
Той добави, че Вучич нападна опозицията и самостоятелните медии съвсем всеки ден и че държавното управление дава отговор на всяка рецензия или разбор на свободата на медиите в Сърбия със синхронизирана акция, в която вземат участие президентът, министър председателят, депутатите и медиите под техен надзор.
Антоанета Николова, шеф на Инициатива за независимост на медиите на Балканите, съобщи, че организацията е изпратила писмо до Европейската комисия и европейските публични служби, в което показва " угриженост по отношение на собствеността и публицистичната политика на Евронюз " след решението й да влезе в " проблематични партньорства " в Сърбия. Тя добави, че в писмото са показани доказателства, че сътрудникът на Евронюз, Телеком Сърбия, се е трансформирал във значим инструмент през последните години за обезпечаване на медиен надзор на съдружниците на президента Вучич и неговата партия.
Павол Салай от " Репортери без граници " оцени, че публицистиката на Балканите е в рецесия и че са нужни незабавни ограничения за поддръжка на свободата на медиите.
Посочвайки, че безнаказаността от набези против публицисти е огромен проблем в балканските страни, Салай се базира на случая с изгарянето на дома на журналиста на портала Zig Info Милан Йованович.
Салай уточни, че медиите са пазители на демокрацията и че Европейски Съюз би трябвало да бъде страж на медиите (куче), а оттова и на демокрацията.
„ Европейски Съюз през днешния ден е огромно куче, само че има дребни зъби и хапе доста малко. Ние имаме вяра, че Европейски Съюз, като куче надзирател на медийната независимост, би трябвало да има здрави зъби ", сподели Салай и добави, че Европейски Съюз би трябвало да схваща медийната независимост като съществена независимост, която подсигурява други свободи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР