На Балканите доста рядко се е стигало до някакъв, било

...
На Балканите доста рядко се е стигало до някакъв, било
Коментари Харесай

Балканите се обединиха поотделно за соларната енергия

На Балканите много рядко се е стигало до някакъв, било то и привиден, консенсус сред всички участници. С все по-нарастващата потребност от енергийна самостоятелност обаче има импровизирано единодушие в една посока - слънчева сила.

Гръцката Hellenic Petroleum към този момент публично откри своята слънчева централа в Козани, която е и най-голямата в Югоизточна Европа, а още десетки по-малки планове са развой на реализация в страната. Такава интензивност в разнообразни размери има и в други страни от района - Словения, Македония, Албания и Румъния.

България също се движи в тази посока, въпреки и с по-бавни темпове. Едва през последната година бяха стартирани няколко десетки плана за по-мащабни слънчеви централи. Но повече от тях няма да са факт през и 2025 година поради комплицираните и мудни административни процедури.
Словения откри най-големия си слънчев парк - " Прапретно "
Най-големият слънчев парк в Словения към този момент е въведен в употреба - в област Храстник. Става дума за " Прапретно " с енергиен капацитет 3 мВт, като тази мощ може да бъде увеличена до 16 мВт. Съоръжението е издигнато върху рехабилитирано бунище на неработещата към този момент въглищна Топлоелектрическа централа " Трбовле ".
Реклама
Местните управляващи дадоха зелена светлина за още един план в района - развиването на енергийна общественост, която да построи най-голямата фотоволтаична система, благосъстоятелност на жителите. Жителите на Храстник ще могат да вземат участие в покривна слънчева система в размер 300 кВт. Тя ще бъде построена на покрива на главно учебно заведение в гада, а цената му ще е 235 хиляди евро. Министерството на инфраструктурата се чака да покрие 20% от сумата посредством дотации, а 60% ще бъдат заем. От локалното ръководство споделят, че жителите ще могат да вземат участие в построяването на плана посредством директни вложения, които съгласно техните калкулации се равняват на 150 евро на 1 кВт.

Янез Янша, министър председател на Словения, съобщи при откриването на централата, че потребността от сходни планове в този момент е по-голяма от всеки път, защото те не са единствено решение на екологични и енергийни проблеми, а и за сигурността на страната.
Северна Македония приключи първия си слънчев парк
Фотоволтаичният парк, намиращ се върху остарелия въглищен комплекс Осломей, бе открит публично от Димитър Ковачевски, министър председател на Северна Македония, и ще има енергиен потенциал 10 мВт. Проектът " Осломей 1 ", който бе отчасти финансиран от Инвестиционния проект на Европейски Съюз за Западните Балкани - дотация 1.6 млн. евро и 5.9 млн. евро заем от Европейската банка за възобновяване и развиване, е на стойност 8.8 млн. евро.

Европейска банка за възстановяване и развитие удостовери, че работи дружно с държавната енергийна компания в Македония по това да разпознава и влага в спомагателни слънчеви паркове в страната. От банката утвърдиха в допълнение финансиране за разширение на Осломей и построяването на нов парк в Битоля с потенциал 30 мВт. Европейски Съюз поддържа тези вложения с спомагателни дотации 5.1 млн. евро.
Реклама
Паркът Осломей е част от цялостната тактика на страната да премине към сила от природен газ или ВЕИ. Част от този план е построяването на още един слънчев парк с мощ 10 мВт.

Предвидени са и още 2 фотоволтаични централи, за които към този момент има подписани контракти с непознати компании. Договорите по построяването са извоювани от турската Fortis Energy. Двете сдружения ще влагат общо 70 млн. евро, с които ще бъдат построени две централи с мощ 50 мВт. Интересното тук е, че македонският държавен производител на електрическа енергия ESM е съумял да контракти и доста положителни условия - тя няма да похарчи нищо, като само ще даде земята за плана и ще свърже плановете към националната мрежа. Също по този начин частните вложители се задължават да заплащат годишна такса на ESM, която се равнява надлежно 18 и 18.5 % от създадената електрическа енергия от двете централи. Тази договорка ще обезпечи и работни места за локалното население, като вложителите се ангажират да наемат и по един чиновник за всеки мегават конфигурирана мощ - или общо 100 души.

за публично-частно партньорство са за период 35 години, след което частните сътрудници са длъжни да трансферират собствеността върху фотоволтаичните централи на ESM, като инсталациите би трябвало да са " в положително оперативно положение ".
Австрийската компания за решения за чиста сила CLEEN Energy обезпечи до 7 млн. евро нови вложения за финансирането на слънчевите планове, които е запланувала. Компанията към този момент се е снабдила с 5 млн. евро посредством разпродаване на дялове на стойност 12 евро на дял в частен търг. Заради огромния интерес се планува разпродаването на още дялове на стойност 2 млн. евро. Компанията ще употребява тези средства за внедряването на слънчеви планове в Германия, Хърватия, Италия, България и ОАЕ. Проектите, с които компанията разполага за идващите 3 години, са на стойност 184 млн. евро.The Haag, друга южноавстрийска компания, ще търси да построи своето портфолио от слънчеви паркове с общ потенциал 300 мВт до 2024 година Според настоящи калкулации тези вложения ще генерират годишно по 31.5 млн. евро. Миналогодишните им вложения се чака да генерират към 3.6 млн. евро през 2022 година Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Строителство и парцели 3 Строителство и парцели 1 Войната в Украйна 2 Строителство и парцели 3 Строителство и парцели 1 Войната в Украйна Реклама Албания построява 720 мВт
От няколко години текат процедурите по планове с обща мощ 570 мВт в окръг Фиери в Албания, който, наподобява, е и основната дестинация за слънчеви паркове в страната. Фотоволтаичните планове са на друг стадий на утвърждение от Енергийния регулаторен орган (ERE), Министерството на инфраструктурата и енергетиката и Националната организация по околна среда (AKM).

Тази година бяха добавени още 2 плана с мощ 150 мВт. Единият от тях бе с потенциал 100 мВт и е на компанията Greennat Solar Park Ballsh, а другият е на Agna и е с потенциал 50 мВт.

Албания си е сложила за цел да построи паркове за зелена сила с потенциал 220.4 мВт от възобновими източници до 2023 година Според отчет от International renewable energy agency (IRENA) от 2021 година това ще е съществено повишаване на енергийния потенциал от ВЕИ за страната, която за момента има свързани 10 мВт към мрежата от възобновими източници.
Румъния започва 458 млн. евро скица за безвъзвратна помощ за ВЕИ
До края на 31 май електроенергийни компании в Румъния ще могат да аплайват за безвъзвратна помощ за създаване на слънчеви и вятърни паркове. За тази скица ще могат да аплайват единствено компании, които са регистрирани като производители на сила. Те ще могат да получат дотации до 15 млн. евро за слънчев или вятърен парк. Заплануваните уреди би трябвало да са с потенциал по-голям от 0.2 мВт, да са напълно нови планове и да бъдат приключени до 2024 година
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Максималното количество държавни помощи за вятърни ферми е 1.3 млн. евро на мегават за уреди с потенциал 0.2 мВт и 1 мВт и 650 хиляди евро за мегават за по-големи паркове. За слънчевите паркове те са надлежно по 750 хиляди евро и 425 хиляди евро. Така да вземем за пример оптималната сума на гранта - 15 млн. лева, ще е задоволителна за план с потенциал 35 мВт. Съфинансирането в тази ситуация би трябвало да бъде най-малко 6.2 млн. евро, без да се броят средствата за съпътстващата инфраструктура.

Тези дотации са част от Плана за възобновяване на Румъния, в който 1.62 милиарда евро са заложени за зелена сила. По този метод от министерството на енергетиката на Румъния се надяват да могат да подтикват развиването на ВЕИ централите в страната с спомагателни мощности 950 мВт.
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР