На България ще й е много трудно да намери бързи

...
На България ще й е много трудно да намери бързи
Коментари Харесай

Доц. Георги Цветков: Отбранителният ни капацитет може да нарасне, ако временно бъдат разположени съюзни системи на територията ни

На България ще й е доста мъчно да откри бързи решения за произвеждане и доставка на нови въоръжения и техника, заради това, че отбранителната промишленост в Европа, а и в Съединени американски щати е натоварена с извънредно доста поръчки. По-бързото решение, което може да докара до директно повишаване на отбранителния ни потенциал е, в случай че краткотрайно бъдат ситуирани съюзни системи на наша територия, преди ние да можем да придобием лични такива системи. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доцент Георги Цветков, специалист по национална сигурност.

Според доцент Цветков Германия и в по-малка степен във връзка с Франция не са задоволително дейни във военно-политически смисъл във връзка с общата защита на европейските страни: " Нормално е от страна на страни като нас да чакаме те да демонстрират по-голяма самодейност, откакто са водещите в Европа. Но би трябвало да кажем, че другояче има съдействие на двустранно ниво - Франция е извънредно дейна в Румъния. Там има ситуирани френски сили, в това число за противовъздушна защита ", обърна внимание специалистът по национална сигурност.

По думите му за България ролята на рамкова страна има Италия: " В България е ситуирана италианска бойна група. Имаше съдействие с Испания. В един интервал нашата противовъздушна защита беше подпомагана от испански изтребители “Юро Файтър ". Така че аз допускам, че съдействието с страни сред България, Испания и Италия ще се ускори в областта на защитата, изключително с Италия. Разбира се, някой може да каже, че това не е от най-първите европейски страни, само че това е илюзия, тъй като приказваме за 70-милионна страна, с една от водещите стопански системи, освен в Европа, само че и в света ".

Той добави обаче, че Германия и Франция са страните, чред които може да се търсят бързи решения: " Поради включването на България в инициативата  " Европейски небесен щит ", съгласно мен е евентуално да се търси решение с европейски снабдител - Франция или Германия. След като в Румъния и в Полша има ситуирани системи “Пейтриът " може би това би бил най-хубавия вид и за България. Но както беше упоменато, придобиването на такива противоракетни ракети от наша страна ще изисква много време, от рода на 8-9 години ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР