На Бъдни вечер трапезата трябва да бъде богата, като можем

...
На Бъдни вечер трапезата трябва да бъде богата, като можем
Коментари Харесай

Какво да сложим на трапезата на Бъдни вечер

На Бъдни вечер трапезата би трябвало да бъде богата, като можем да сложим на масата единствено постни ястия.

Броят на гозбите би трябвало да бъде седем, девет или единадесет.

Желателно е трапезата да бъде изобилна – с концепцията идната година също да бъде плодородна и богата. На масата се поставят храни, които набъбват, с цел да се усилва и набъбва и шансът на тези, които ще седнат към трапезата. Такива храни са фасул, царевица, жито и така нататък

Можете да си приготвите салата от фасул или да цялостните чушки с него, доста домакини подготвят фасул супа. Много постоянно срещани на трапезата за Бъдни вечер са и постните лозови сармички. Ако сте фен на киселото зеле, пригответе си сарми с него.

Тиквеникът също участва на трапезата, както и ошавът. Ако не обичате тиквеник, направете си печена тиква с мед и орехи, а с корите за баница пригответе зелник или направете баница за Коледа.

Напълнете чушките с ориз, в случай че не предпочитате фасул. Сармите пък можете да извършите с булгур, кафяв ориз, с цел да няма две гозби с ориз на масата. Ако обичате разнообразието, напълнете си листата за сарми с булгур и сушени сливи, които авансово сте накиснали във вода.

Друг вид за зелевите сарми е да извършите плънка от лук (може и праз), домати и зелева супа вместо вода. Сварявате и добавяте подправки по желание, след което завивате зелевите листа, като си отбирате единствено онази част, в която няма жили, поучават от gotvach.bg.

Питката, която по опция би трябвало да замеси домакинята, също би трябвало да бъде постна. По традиция питката се разчупва от най-възрастния мъж. Първото парче се отчупва и се слага пред иконата на Богородица, второто е за къщата, а по-късно се раздават на жителите на дома.

На масата не пропускайте да сложите чесън, орехи, лук, мед. Да не пропуснем каната с алено вино, а в случай че не сте последовател на алкохола, можете да пиете сироп от сварения ошав. Сложете сухи сливи и ябълки във вода и прибавете на литър течност 6 с.л. захар. Варите сместа 40 минути и най-после добавяте индрише.

Нека не забравяме обаче, че какво тъкмо ще сложим на трапезата, не е изключително значимо. По-важното е, че се е събрало цялото семейство.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР