На Бабинден по стар стил родилната помощ у нас чества

...
На Бабинден по стар стил родилната помощ у нас чества
Коментари Харесай

Как дарители помагат за ремонт на АГ отделението във Враца?


На Бабинден по остарял жанр родилната помощ у нас празнува своя професионален празник. Във Враца с изключение на да се раждат повече деца, имат една десетилетна фантазия – най-сетне да се случи ремонтът на акушеро-гинекологичното поделение. На този декор ръка протягат и десетки донори.

Вместо пеленачета точно на празника си акушерите и гинеколозите в МБАЛ „ Христо Ботев “ – Враца демонстрират таваните с паднала мазилка, напуканите и олющени стени.
Снимка: bTV

„ От 30 година го чакаме този ремонт, обидно ми е “, съобщи доктор Борис Петров, завеждащ АГ отделението в болничното заведение.

Миналата година тук са помогнали да се явят на бял свят 350 бебета. Не единствено демографската рецесия е повода да са двойно по-малко.

„ Родилките споделят, че е много мизерно отделението и избират да отидат в други отделения за раждане “, добави доктор Петров.

„ Абсолютно нищо не дава отговор на това, което е по условия и стандарт за акушеро-гинекологично поделение, родилките имат по една тоалетна и баня за четири стаи “, съобщи Виолета Цветанова.

Ставали са и произшествия.
Снимка: bTV

„ Имало е случай, в който мазилка да пада върху родилка на 10 см от главата на новороденото, в легълцето му. И то продължава, това няма прекъсване, стените не престават да се лющят и да се вижда чак желязото в плочата “, добави Цветанова.

По-добрата част от историята са даренията за инсталация. Голяма част идват от българи в Съединени американски щати. Сдружение " Врачанофили " пък събра 40 000 лв. за идеята на отделението на благотворителна вечеря.

„ Хората разтвориха сърцата си, тъй като става въпрос за децата на България, за децата на Враца. За момента сме поръчали 15 профилирани кревати, тяхната стойност е към 20 000 лв., останалите сме планували за непълен ремонт на самите пространства в АГ отделението “, изясни ръководителят на сдружението Мартин Харизанов.

Общината подари средствата от анулираната новогодишна заря за отделението. За да спрат течовете, огромна компания от региона ще извърши за своя сметка ремонт на санитарните пространства на етажа над родилното.

Междувременно, четирима възпитаници от Враца също подеха акция и по празниците събраха над 5000 лв.. Очаква се да дойдат диагностична лампа, операционна лампа, четири болнични шкафчета, също по този начин и легло, както и носилка.

Децата, които помогнаха обаче, не се усещат герои.

„ Ние сме просто естествени деца, които към момента са в учебно заведение и оказват помощ на отделението във Враца “, счита Петромир.
Снимка: bTV

„ Ремонтът е нужен, спор няма, тази сага върви от 2009 година и се надявам с новата опция за финансови вложения да прибавим доста по-голяма сума по линия на Министерство на здравеопазването “, съобщи шефът на МБАЛ „ Христо Ботев “ доктор Петър Керемедчиев.

Надеждите са още тази година ремонтът да се случи и да се раждат повече бебета. Въпреки несгодите, в навечерието на Бабинден в отделението проплака следващото бебе.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР