На Алекс още му е рано да се бори с

...
На Алекс още му е рано да се бори с
Коментари Харесай

Владо Николов: Имаме сили за финалите в Лигата на нациите

На Алекс още му е рано да се бори с опитни състезатели като Мартин Атанасов и Тошко Скримов

Бившият капитан на националния ни тим Владимир Николов приказва за „ Тема Спорт” по отношение на миналата европейска подготовка в Хадера. Представителният ни отбор реализира 4 победи над Израел и Австрия и по безапелационен метод се класира за шампионата на Стария континент в края на август. Настоящият президент на Левски и член на УС на федерацията показа своето виждане за играта на момчетата на Силвано Пранди. Той разяснява и включването на 17-годишния му наследник Александър Николов в селекцията на Професора.

Г-н Николов, по какъв начин ви се стори представянето на националния ни отбор на квалификацията в Израел?
- Разбира се, няма по какъв начин да не сме удовлетворени от показаното. Целта беше изпълнена по безапелационен метод, със единствено един изгубен гейм, което беше радващо. Много ми хареса представянето на Цецо, който беше същински водач. Страхотно усещане ми направи и Алекс Грозданов. Ако приказваме за качеството на играта, третият и четвъртият мач ми харесаха повече от първите два. Най-важното в тази ситуация е, че тимът извърши това, за което отиде там.

Ако би трябвало да се прави някакъв извод, какъв би бил той от тези четири мача?
- Не мога да се ангажирам с генерални заключения, когато играем с Австрия и Израел. Важното е, че задачата беше изпълнена и наесен тимът

ще играе там, където му е мястото

на европейското състезание с най-хубавите сформира.

Може ли да се каже, че Силвано Пранди употребява срещите и за консолидиране на някои от по-младите в първия тим?
- Със сигурност. Това е част от треньорската работа – във всеки мач да ревизира положението на състезателите, кой по какъв начин ще реагира в друга конюнктура.

Успяха ли съгласно вас по-младите да се приспособяват?
- Определено. Факт е, че всички, които се включиха, бяха потребни. Особено в последния мач играхме с изменен състав, само че нищо не се промени в играта на тима. Това е радващо. За мен персонално представянето на тима беше отлично, задачите бяха реализирани и чакаме с неспокойствие и вяра идното лято.

Със сигурност сте се развълнувал в допълнение при включването на Алекс в игра. Как ви се стори той?
- Изпълни дилемите, които му бяха дадени. Реализира, каквото можеше. На него обаче му е рано още да се бори с опитни състезатели като Мартин Атанасов и Тошко Скримов, само че включването му бе положително.

Може ли да чакаме да се изяви и в Лигата на нациите?
- Не, изрично той още няма равнище за Лига на нациите. Трябва да се види и в какво положение ще са другите състезатели, само че моето мнение, не като родител, а като експерт е, че в идното лято младите играчи би трябвало да се съсредоточат върху надпреварите на техните възрасти. Ако има контузени, в неприятна форма или някой, който се е включил по-късно, това към този момент е друга обстановка. В една естествена конюнктура за мен целите на всички, които са под 21 години, са техните международни и европейски шампионати.

Така или другояче дълготрайният взор е към Париж 2024. Може ли да кажем, че България има построена солидна основа, върху която да стъпи с вяра към тази олимпиада?
- Солидна основа? Разбира се. Състезатели като Скримов, Соколов, Владо Иванов са една доста солидна основа. Като прибавим към тях Алекс Грозданов, Мартин Атанасов и Георги Сеганов към този момент се получава състав, който ми се желае да имам вяра, че

ще е сложен залък

за най-големите тимове. Първата инспекция ще е от средата на май с Лигата на нациите.

Имате ли коментар в тази връзка със обстановката към Георги Братоев, който също можеше да е в основата на този тим?
- Смятам, че не е належащо да разясня в допълнение. Думите на Силвано Пранди по тематиката бяха ясни и красноречиви. Няма смисъл да приказваме едно и също.

Какъв е прочитът ви за лятото? Какво да чакаме от националите?
- Лятото ще бъде доста забавно, изпълнено със събития, освен за мъжкия народен тим, само че и за младежи и дами. Очаквам го с огромно неспокойствие. Имаме Лига на нациите и европейско при мъжете. Европейско за дами вкъщи, със Златна лига, международно състезание за момчета, родени след 2003 година, имаме международно у дома за момчета след 2001 година. Все събития, които са значими и съществени като тествания и ще ни дадат опция да премерим сили с най-хубавите тимове.

Ако приказваме съответно за мъжкия народен отбор, би трябвало ли да се целим в освен това от оставане в Лигата на нациите? Имаме ли сили за освен това?
- Категорично. Ако състезателите от главния състав са здрави, тази година ние би трябвало да се борим за попадане във финалната шестица. В Лигата на нациите част от тимовете, чиито волейболисти играят в тежки шампионати, включително и Шампионска лига в средата на май, най-вероятно ще дадат отмора на най-силните си играчи. С оглед на олимпийските игри няма по какъв начин водещите тимове да съумеят да поддържат оптимална спортна форма през цялото лято. Така че, в случай че аз съм треньор и би трябвало да предпочитам, приоритет ще е олимпиадата и ще диря оптимално показване на европейското състезание. Тъй като от тази година за класиране на идната олимпиада всеки подобен мач ще е значим. Възможно е да има нареждане на цели и от другите тимове, което ще разреши на нашия отбор, който за жалост не се класира в Токио, само че това ще му помогне да направи по-добро класиране на Лигата на нациите. Във федерацията всички сме окуражени този тим още веднъж да вземе полагащото му се място сред водещите в света. Надявам се, че ще бъдем приятната изненада това лято. Хари ЛАТИФЯН, " Тема Спорт "
Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР