На ъгъла на ул. Димитър Петков и ул. Цар Симеон

...
На ъгъла на ул. Димитър Петков и ул. Цар Симеон
Коментари Харесай

В София започна изграждането на новия образователно-културен комплекс на Шалом

На ъгъла на ул. " Димитър Петков " и ул. " Цар Симеон " в София беше направена първа копка на градежа на новия образователно-културен комплекс на Организация на евреите в България (ОЕБ) „ Шалом ".

Преди дни от организацията оповестиха, че комплексът ще събира под един покрив учебно заведение „ Роналд Лаудер ”, детска градина „ Ган Балаган ”, новия дом на еврейската общественост в столицата, както и централата на ОЕБ „ Шалом “. В новата постройка ще се обезпечава образованието на над 600 деца на възраст от една до 18 години. Предвидено е построяването на съвременен STEM център, който да разреши потреблението на високи и съвременни технологии в процеса на образованието.

Комплексът ще включва една от най-големите библиотеки на територията на град София и зали за концерти и събития.

През октомври като част от плана учениците от бъдещия комплекс е планувана акция за залесяване и облагородяване на региона.

Комплексът се построява в партньорство на „ Шалом “ със Столичната община, община Възраждане и с поддръжката на някои от най-големите просветителни фондация в Европа и Съединени американски щати.

Строежът се осъществя от компания " Калистратов Груп " АД по архитектурен план на архитектурно бюро IPA и интериорен план на архитектурно студио " Лусио ". Управлението на плана се реализира от екипа на ProjectPro, осведомиха още от „ Шалом “.

Председателят на ОЕБ „ Шалом “ проф. Александър Оскар уточни, че през вчерашния ден са маркирани 114 години от откриването на Централната софийска синагога. Ако синагогата, храмът е мястото, където ние се съхраняваме като хора, като персони през днешния ден, то несъмнено образованието е единствената гаранция за това да се съхраним като хора в бъдеще, добави той. Проф. Оскар изрази наслада, че след толкоз старания са съумели да стигнат до стадия, в който стартира построяването на новия учебен комплекс. Има някаква особена мощ в това през днешния ден ние всички да сме тук и да участваме в това събитие, означи той. Председателят на „ Шалом “ изясни, че традицията повелява евреите, щом се заселят на обещано място, първо да изградят синагога и по-късно - учебно заведение.

В навечерието на новата образователна година за мен е същински празник да поставим основите на ново учебно заведение, означи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя добави, че образованието е неин персонален приоритет и сподели, че от тук за хиляди деца на столицата ще стартира ново пътешестване.

Според кмета на регион " Възраждане " Савина Савова просветителният комплекс ще сътвори ново модерно пространство на знанието. Това е първото еврейско учебно заведение, което ще бъде издигнато в България след 1959 година, когато са закрити съществуващите еврейски учебно заведение. По думите на Савова еврейският народ, именуван народ на книгата, даже и във времена на най-тежки тествания, постоянно е съхранявал най скъпото - знанието, записано в книгите и стремежът към знанието е кодиран и в името на региона " Възраждане " и по тази причина, напълно разумно, в сърцето на комплекса е библиотеката.

Днешният ден е извънреден и моментът е извънреден, тъй като това, което виждаме зад тила ми, наподобява пусто, празно място обаче на това празно място има доста неща - точно тежестта на едно извънредно гордо минало и вълнението от едно извънредно идно бъдеще, уточни Джош Спинер от фондация „ Роналд Лаудер “. Решението на всички нас е в днешния ден да усетим това минало и да се вълнуваме от това, което следва, добави той. Това е тайната на продължаването на традициите за всеки народ, а в това евреите са изключително положителни - да надграждат над предишното, с цел да основават вдъхновяващо бъдеще, сподели Спинер, представен от Българска телеграфна агенция.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР