На 99 години почина принц Филип, херцог на Единбург и

...
На 99 години почина принц Филип, херцог на Единбург и
Коментари Харесай

Принц Филип - 70 години пристан и опора на Елизабет II

На 99 години умря принц Филип, херцог на Единбург и брачен партньор на английската кралица Елизабет II. В последните седмици той се лекува в лондонски клиники, а тази заран си е отишъл в съня си в двореца Уиндзор. Принц Филип ще остане в историята като най-дълго служилият принц-консорт и като кралската персона с най-хапливото възприятие за комизъм. През юни трябваше да навърши 100 години.

Винаги леко нацупен, прочут с пиперливото си възприятие за комизъм, което постоянно минава границата на протокола - принц Филип несъмнено е измежду членовете на английското кралско семейство, спечелили трайно благосклонностите на обществото.

Роденият на остров Корфу Филип е немски и датски принц, само че фамозна кралска персона става след сватбата си с Елизабет II през 1947 година Двамата са женени повече от 70 години. Това е най-дългият брак на монарси в актуалната история. Той е най-дълго служилият принц-консорт. Елизабет се влюбва в него, когато е единствено на 13 и е мощно впечатлена от 18-годишния висок, синеок и рус кадет.

Принц Филип е до своята брачна половинка в доста тежки моменти - персонални и за монархията. Кралски коментатори споделят: " той носеше панталоните в фамилията, с цел да може тя да носи короната. "

" Той е човек, който мъчно приема похвали. Но постоянно е бил мой кей и моя опора. През всички тези години. Аз и цялото ни семейство, тази и доста други страни сме му задължени за доста повече, в сравнение с в миналото би признал ", споделя Кралица Елизабет II през 1997 година

Двамата с Елизабет II имат 4 деца - принцовете Чарлз, Едуард и Андрю и принцеса Анна. Принц Филип интензивно взе участие в развъждането и възпитанието им тогава, когато младата кралица прави първите си стъпки като монарх.

Другата му огромна обич е военноморският флот - той е капитан, само че когато Елизабет се възкачва на трона, се постанова да се откаже от плаването. Участвал е и във Втората международна война.

22 219 - това е броят на независимите обществени прояви на херцога на Единбург. Произнесъл е близо 5500 речи, взе участие в над 780 организации.

През 2018 година се отдръпна от дейния публичен живот, само че остана неразделно част от кралската фамилия и когато здравето му го позволяваше, участваше в църковни служби или други прояви на фамилията. Новината за гибелта му беше обявена от Бъкингамския замък.

С надълбоко огорчение Нейно Величество Кралицата оповестява за гибелта на своя обичан брачен партньор, Негово Кралско Височество принц Филип, Херцог на Единбург.Негово Кралско Височество умря в съня си тази заран в двореца Уиндзор. Кралското семейство се причислява към хората по света в тяхната тъга за тази загуба.

В памет на принц Филип знамената на Бъкингамския замък и на " Даунинг стрийт " 10 бяха спуснати на половина. Британският министър председател Борис Джонсън изрече съболезнованията си на кралското семейство. В малко изказване той разяснява, че херцогът на Единбург е бил неизменима част от Короната и ще бъде запомнен с десетките си благотворителни дела. По думите на Джонсън, принц Филип е бил разпален еколог и се е борил за опазването на природата доста преди този момент да стане съвременно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР