На 98 години почина Жак Делор - водеща фигура в

...
На 98 години почина Жак Делор - водеща фигура в
Коментари Харесай

"Един гигант току-що ни напусна": На 98 години почина Жак Делор

На 98 години умря Жак Делор - водеща фигура в европейската интеграция, хладнокръвен бранител на европейската интеграция и татко на еврото.

Бившият ръководител на Европейската комисия е умрял тази заран в съня си в дома си в Париж, заяви щерка му Мартина Обри, кмет на френския град Лил от Социалистическата партия, представена от Агенция Франс Прес.

Президентът Еманюел Макрон отдаде респект на " неизчерпаемия проектант на нашата Европа ".

" Един колос преди малко ни напусна ", съобщи Оливие Фор, водач на Френската социалистическа партия.

Срещата се трансформира в един от основните фактори за свалянето на комунистическия режим

Бивш министър на стопанската система по времето на Франсоа Митеран (1981-1984 г.), Жак Делор проваля очакванията на левицата, като отхвърля да се кандидатира на президентските избори през 1995 година, когато беше очевиден любимец в социологическите изследвания.

От Брюксел, където е отпред на Комисията от 1985 до 1995 година, той играе ролята на проектант при оформянето на контурите на модерна Европа - основаването на единния пазар, подписването на Шенгенските съглашения, Единния европейски акт, стартирането на програмата за студентски продан " Еразъм ", промяната на общата селскостопанска политика, стартирането на икономическия и паричен съюз, който ще докара след това до основаването на еврото, и така нататък

През март 2020 година той прикани ръководители на страните от Европейски Съюз да проявят по-голяма взаимност в миг, в който те се скараха за взаимния отговор на пандемията от COVID-19.

Паскал Митеран е едната от двете дами, обвинили Никола Юло в полови похищения

В края на 1994 година французите бяха зашеметени от зрелищния му отвод от президентска кандидатура, разгласен след шестмесечно напрежение онлайн по малкия екран пред 13 милиона фенове.

" Ще бъда на 70 години, работя неуморно от 50 години и при тези условия е по-разумно да си показва метод на живот, по-балансиран сред размисъл и деяние ", разяснява той тогава.

" Не скърбя ", само че " не споделям, че съм бил прав ", съобщи Делор пред списание Le Point през 2021 година " Бях прекомерно угрижен за независимостта си и се усещах друг от хората към мен. Начинът ми на правене на политика не беше същият ", показва още той.

След това политическата му кариера стопира и съвсем като елементарен деятел Жак Делор продължава да се бори от средата на 90-те години.

Със своите мозъчни тръстове - Club témoin и Notre Europe (който по-късно се трансформира в Institut Jacques-Delors и има офиси в Париж, Брюксел и Берлин), той до последно се афишира за подсилване на европейския федерализъм, като приканва за повече " храброст " във времето на Brexit и офанзивите на " популисти от всички разновидности ".

Роден в Париж на 20 юли 1925 година в нормално католическо семейство, Жак Делор минава от енорийския патронаж към Младите християнски служащи (МХР), към които остава завързан през целия си живот.

Присъединява се към Banque de France, а по-късно към Confédération française des travailleurs chrétiens (CFTC) и играе роля в деконфесионализацията на съюза, довела до появяването на синдиката.

Този обожател на Пиер Мендес Франс изчаква до 1974 година и 49-годишна възраст, с цел да се причисли към Социалистическата партия с вярата " да бъде потребен ".

" Аз съм социалдемократ ", заключи той в Le Point.

Като началник на обществените финанси при президента социалист Франсоа Митеран той е един от основателите на въведените през 1982 година ограничения за икономии, които предотвратяват потъването на Франция в инфлация.

През 1948 година се дами за колежката си Мари Лефай, която споделя неговите синдикални и религиозни убеждения и която умира през 2020 година Двамата имат две деца: Мартина Обри, родена през 1950 година, и Жан-Пол, роден през 1953 година и умрял от левкемия през 1982 година

Издъхнал е на 26 декември вечерта в дома си

Жак Делор си отиде в същия ден с водещата фигура в следвоенната немска политика Волфганг Шойбле (на 81 години), който години наред независимо въплъщаваше бюджетната суровост, насърчавана от страната му в Европа. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР