На 95 години почина първата жена диригент в България, която

...
На 95 години почина първата жена диригент в България, която
Коментари Харесай

Почина първата жена диригент в България

На 95 години умря първата жена диригент в България, която е почетен жител на Враца - Радосвета Бояджиева, оповестиха от община Враца.

За кончината й на 18 септември в София е съобщила Елица Ткачова, внучка на Радосвета Бояджиева, се показва в известието.

Радосвета Бояджиева е родена на 10 януари 1923 година във Враца, в фамилията на видния юрист Анто Бояджиев. Тя е първата жена професионален диригент на оперно-симфонична музика в България, и първата жена-диригент в света, дирижирала "Девета симфония " на Бетовен, се напомня в известието.

През 1941-1945 година учи "Теория на музиката и диригентство " в Държавната музикална академия (Българска държавна консерватория). През 1945-1948 година е аспирант по симфонично и оперно дирижиране в Ленинградската консерватория. Работи в Болшой спектакъл и като асистент-диригент в Московската филхармония (1948-1949). След предпазена дисертация получава званието "Кандидат на изкуствоведческите науки ".

За първи път дирижира на 23 години в Народния спектакъл. Диригент в Националната опера (1950-1973). Създател (1973) и основен живописен началник (1973-1988) на Врачанската филхармония. Диригент на симфоничните оркестри на Полша, Румъния, Италия, Белгия, Германия, Куба. Повече от 20 години преподава в Държавната консерватория. В репертоара й са включени оперите "Аида ", "Травиата ", "Риголето ", "Отело ", "Мадам Бътерфлай ", "Тоска " и "Бохеми ", "Кармен ", "Борис Годунов ", "Дама Пика ", "Евгений Онегин ", балетите "Лешникотрошачката ", "Лебедово езеро " и други Маестрата Радосвета Бояджиева помни наизуст класическите творби и ги дирижира без партитури. Дирижира до 86-годишна възраст.

Автор е на реквиема "Молитва за България " за хор, оркестър и солисти (2006). Носител на званието "Народен актьор " (1981), на Почетна грамота на Министерството на културата (1999), на премия на Министерството на културата "Златен век " за принос в развиването на българската просвета (2003). Почетен жител на Враца (30 май 2000).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР