На 94 почина съветската разузнавачка Гохар Вартанян.Тя и съпругът й

...
На 94 почина съветската разузнавачка Гохар Вартанян.Тя и съпругът й
Коментари Харесай

Почина легендарна разузнавачка, охранявала Сталин, Рузвелт и Чърчил

На 94 умря руската разузнавачка Гохар Вартанян.Тя и брачният партньор й Кеворк Вартанян са именити имена в разузнаването на Съюз на съветските социалистически републики и съгласно мнозина, въпреки към този момент и двамата да са покойници, надали в миналото активността им ще бъде изцяло разкрита.

Гохар е родена на 25 ноември 1926 година в Арменската Съюз на съветските социалистически републики, само че фамилията скоро след раждането й се мести да живее в Иран.
Едва 16-годишна тя постъпва в антифашистка група и там открива огромната си обич, предстоящ брачен партньор и сподвижник Кеворк Вартанян.

През 1943 година двойката охранява Техеранската конференция, където е изработен опит за нападение над Сталин, Рузвелт и Чърчил, написа dir.bg.

През 1956 година двамата съпрузи-разузнавачи приключват Ереванския институт за непознати езици и в продължение на доста години по-късно работят като специфични сътрудници в доста страни по света, под псевдонимите Анита и Анри.

Чак през 1986-а година, след 30 години незаконна разузнаваческа активност, семейство Вартанян се връщат в родината. Гохар се пенсионира, само че продължава да работи като образова млади сътрудници на съветските служби.

Съпругът й Кеворк Вартанян умира на 10 януари 2012 година, на 88-годишна възраст, и е заровен на Троеруковото гробище в Москва.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР