На 94-годишна възраст в САЩ почина Гордън Мур, един от

...
На 94-годишна възраст в САЩ почина Гордън Мур, един от
Коментари Харесай

Почина човекът, който зададе темпото на чип-индустрията през 1965 г. със „Законът на Мур“

На 94-годишна възраст в Съединени американски щати умря Гордън Мур, един от създателите на Intel и създател на закона, определил развиването на полупроводниковата промишленост от възникването ѝ до наши дни – известния Закон на Мур.

Гордън Мур наричаше себе си „ инцидентен бизнесмен ”, само че други го смятаха за надарен инженер, оказал помощ за основаване на една от най-големите компании в промишлеността на полупроводниците, отбелязва Ройтерс. Още през шейсетте години на предишния век той съумя да предскаже правилата на развиване на цялата промишленост.

Съоснователят на Intel от дълго време беше пенсиониран и прекара последните си дни в къща на Хаваите, заобиколен от фамилията и обичаните си хора. Той е женен за брачната половинка си Бети от 1950 година, от която има две деца.

След като излезе в заслужена отмора, Гордън Мур прекара доста време в пътешестване и лов на риба, а последното от неговите занимания го подтикна да сътвори благотворителна фондация, която се занимава с запазване на водната фауна в разнообразни райони на планетата. Личното благосъстояние на Гордън Мур беше оценено от списание Forbes в на 7,2 милиарда $ при започване на тази година.

Роден в Сан Франциско през 1929 година, Гордън Мур приключва Калифорнийския софтуерен институт през 1954 година Той формулира известния си емпиричен принцип за развиването на полупроводниковата промишленост през 1965 година в научна публикация. Първоначално Мур предвижда, че плътността на транзисторите на единица повърхност от полупроводниковата скица ще се удвоява всяка година, само че по-късно този интервал нараства до година и половина, а по-късно до две.

Почина индивидът, който зададе темпото на чип-индустрията през 1965 година със " Законът на Мур " Анди Гроув (отляво), Робърт Нойс и Гордън Мур от Intel Corporation на фотография от 70-те години
(снимка: Intel)

Гордън Мур стартира професионалната си кариера в лабораторията Shockley Semiconductor, където среща Робърт Нойс. През 1957 година Мур и негови другари основават Fairchild Semiconductor, а през 1968 година напущат компанията, с цел да основат Intel Corporation, която в началото се назовава Integrated Electronics.

Първият нает чиновник на корпорацията е Анди Гроув, който дава отговор за цялостното ръководство на компанията и способства за триумфа на бизнеса на Intel през последните две десетилетия на предишния век.

Гордън Мур е изпълнителен президент на Intel до 1975 година, а от 1979 година до 1987 година работи като основен изпълнителен шеф и ръководител на борда на шефовете, като резервира последния пост до 1997 година През 2006 година Мур най-сетне напуща Intel, с цел да се концентрира върху филантропията и личните си ползи.

Полулогаритмична диаграма на транзистора, в която се регистрира развиването на микропроцесорите (в броя на транзистори в тях) по отношение на датите на въвеждане, съвсем удвоявайки се на всеки две години, както гласи известния „ Закон на Мур “

Intel високо прави оценка приноса, който нейният съосновател направи за ориста на цялата полупроводникова промишленост, деликатно пазейки самия „ закон на Мур ”, който през последните години става все по-труден за следване, заради постигане на лимита за миниатюризация на полупроводниците.

 

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР