На 94-годишна възраст почина Мохамед Ал Файед - собственик на

...
На 94-годишна възраст почина Мохамед Ал Файед - собственик на
Коментари Харесай

Почина Мохамед Ал Файед: Милиардерът-собственик на Harrods, чийто син загина с принцеса Даяна

На 94-годишна възраст умря Мохамед Ал Файед - притежател на хотел " Риц " в Париж и някогашен собственик на комерсиалния център Harrods в Лондон, чийто наследник Доди Ал Файед беше последният сътрудник на принцеса Даяна и почина с нея в тежката злополука на 31 август 1997.

Мохамед Ал Файед посвети години от живота си в опит да потвърди, че съдбовният конфликт не е бил случай, а резултат от интервенция на английските служби за сигурност - нещо, което по този начин и не беше доказано.

Милиардерът е роден през 1929 година в Александрия, Египет, като в началото стартира кариерата си като търговец на шевни машини. Впоследствие построява благосъстоянието си през покупко-продажби с недвижими парцели, строителство и интернационалните доставки, първо в Близкия изток, а по-късно и в Европа.

 През 60-те години се реалокира в Лондон и развива връзки с висшето общество и членове на кралското семейство.

Англия в никакъв случай не му позволява да получи поданство, макар че живее от десетилетия в страната и има основни бизнеси - в това число и футболния клуб " Фулъм ".

Ал Файед въпреки всичко се възползва от познанствата си - през 1994 година провокира скандал, откакто признава, че е плащал на депутати да задават въпроси в Народното събрание от негово име.

Той се сприятелява с Даяна поради дарителството му за благотворителни акции. Ал Файед кани някогашната брачна половинка на Чарлз и децата ѝ на своята яхта през лятото на 1997 година.



Историята им е част и от сюжета в последните два сезона на сериала The Crown.

Мохамед Ал Файед продава Harrods през 2010 година, а " Фулъм " през 2013. Ръководството на клуба изрази съболезнования на околните на някогашния притежател: " Историята на " Фулъм " не може да бъде разказана без глава, която да опише позитивното въздействие на Ал Файед като негов ръководител. Наследството му ще се запомни с класирането във Висшата лига, финала на Европейската лига и още магични моменти, от играчите и тимовете ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР