На 94 години завърши земния път на един от най-големите

...
На 94 години завърши земния път на един от най-големите
Коментари Харесай

Монтана се сбогува с един от най-големите си дарители - родолюбецът Кирил Маринов

На 94 години приключи земния път на един от най-големите донори и почетен жител на Монтана, българинът от Франкфурт – Кирил Маринов, оповестиха с огорчение от пресцентъра на община Монтана.

„ Той беше един извънреден патриот, един човек, съпоставим с великите персони от Възраждането. Историята и времето ще му отреди справедливо място измежду най-големите донори на България ", сподели за него кметът на Монтана Златко Живков. Той означи огромните дарения на Маринов за хората от общината, в която се намира и родното му село Винище.

През последните 30 години емигрантът в Германия се връща постоянно в родината си и прави огромни дарения за обществените домове, спортни клубове, за създаване на детски площадки, закупуване на профилирани коли, микробуси и рейс за футболния тим.

Осигурява средства за образуване на детски летни лагери и екскурзии. За своето село построява часовникова кула във връзка влизането на страната в Европейския съюз, прави ремонт на храма, на детската градина, на постройката на кметството. На паметника на починалите слага плоча с имената на забравените герои на Винище. Даренията му през годините надвишават 1,5 милион лв..

Последното подаяние, което изпраща на община Монтана в размер на 160 000 евро, е за създаване на площад и ремонт на улица „ Извора” в Монтана.

На честване на годишнината от откриването на дневния Дом за деца и възрастни с увреждания преди две години Кирил Маринов се обръща от Франкфурт към шефа на дома Калинка Миронова и поздравява всички присъстващи с думите:

„ Останал съм българин и ще остана вечно. Като приказвам с вас текат ми сълзи от любов към България. Аз съм подготвен да дам повече за тези деца, за България и за Винище. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР