На 92-годишна възраст почина известният български художникИван Вукадинов, съобщиха от

...
На 92-годишна възраст почина известният български художникИван Вукадинов, съобщиха от
Коментари Харесай

Отиде си един от най-големите български художници, чиято картина е при Папата

На 92-годишна възраст умря известният български художник Иван Вукадинов , оповестиха от Съюза на българските художници. Той остави дълбока диря в актуалното българско и международно изкуство , като неговите творби са оценени от критици и колекционери в голям брой страни, заяви Дунав мост.

Иван Вукадинов е роден през 1932 година в село Ломница, Пернишки окръг. През 1961 година приключва Националната художествена академия със компетентност „ Живопис " под управлението на проф. Ненко Балкански. Създава неповторим жанр, който го отличава както в България, по този начин и в чужбина. Участвал е в голям брой изложения, в това число във Франция, Англия, Русия и Латвия, където неговите творби са били посрещани с удивление и самопризнание.

През 70-те години Иван Вукадинов придобива огромна известност в Италия, където провежда няколко независими изложения в градовете Рим, Арецо, Пиза и Гросето. Те го утвърждават като издирван художник измежду италианските колекционери. През 2022 година една от неговите най-забележителни произведения, картината „ Чили “, става част от сбирката на Ватиканските музеи, което е огромно самопризнание за неговия гений и принос към изкуство то.

Греди Асса, един от известните български създатели, отдаде респект на Вукадинов в своя профил във фейсбук, като го назова „ патриархът на актуалното ни изкуство “. Асса акцентира, че Иван Вукадинов се е разграничил от локалния обичаен усет, като е основал нова оптика за креативните търсения в българското изкуство . Той разказва Вукадинов като създател , който открива нови знаци и построява духовни мостове към международното изкуство . Според него, пред картини те на Вукадинов уединението ни свързва с нещо по-силно и същинско, пред което човек се усеща преклонен.

През своята дълга кариера Иван Вукадинов остава правилен на своите правила и се трансформира в знак на моралната и етична стойност в изкуство то. Неговите картини , изпълнени с дълбочина и смисъл, не престават да въодушевяват както сегашни, по този начин и бъдещи генерации създатели.

С кончината на Иван Вукадинов , България губи един от най-значимите си художници, само че неговото завещание ще продължи да живее посредством неговите картини , които се намират в музеи и частни сбирки по целия свят.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР