На 92-годишна възраст почина големият български писател и общественик академик

...
На 92-годишна възраст почина големият български писател и общественик академик
Коментари Харесай

Почина големият български писател Антон Дончев

На 92-годишна възраст умря огромният български публицист и държавник учен Антон Дончев, съобщи bTV. Класикът на актуалната българска литература е прекарал последните си дни в реанимацията на ВМА. От лечебното заведение обявиха, че той е умрял след сърдечно боледуване.

Големият български публицист и интелектуалец е роден на 14 септември 1930 година в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 година и право в Софийския университет през 1953 година Отказва се от влиятелния пост на великотърновски арбитър и се заема с писане.

Сред най-запомнящите се негови творби са романът „ Време разделно “, който е екранизиран, „ Сказание за времето на Самуила “, „ Странният рицар на свещената книга “, за който получава и литературната премия „ Балканика “.  Той е и сценарист на някои от влезлите в златния фонд на българското кино филми като „ Заръщане от Рим “, „ Изгори, с цел да светиш “, „ Време на принуждение “, „ Калоян “ и други

„ Всички книги, които съм написал, са изпети “, споделя индивидът, за който историческите извори постоянно са били най-достоверният път за преоткриване на далечното минало.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР