На 92 години ни напусна големият писател академик Антон Дончев

...
На 92 години ни напусна големият писател академик Антон Дончев
Коментари Харесай

Здравка Евтимова със спомен за Антон Дончев: Разделението е болестта, от която страдаме

На 92 години ни напусна огромният публицист учен Антон Дончев - белетристът на исторически епоси и създател на романа " Време разделно ". Безспорно с перото си учен Дончев оставя знакова следва в нашата история.

" Времето разделно върви дружно с хората в България и ние имаме отговорността за него. Антон Дончев беше споделил, че в този момент още веднъж сме изправени пред време разделно, когато българи се изправят против България. За него си припомням доста блестящо - има такива хора, които застават под някое дърво, това дърво изсъхва, а той беше от тия хора, които като опишат едно дърво, то ще живее 100 години . Неговите думи бяха доста мощни ", сподели писателят Здравка Евтимова в студиото на " България заран ".

Двамата се срещат, когато Дончев получава премията " Балканика ".

" Този умен човек ни остави нещо доста значимо - от една страна ни завеща, че оня, който жадува и работи за възмездие, не оставя раните си да зараснат . Отмъщението не би трябвало да е мотор и в днешното ни време разделно. Да се стремим да работим, тъй че да не получаваме повече рани и да се превърнем в лекарство за тези рани ", добави Евтимова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея отмъщението е като болест и е нещо краткотрайно.

" Знаем, че заболяването има своя пик, а в случай че не вземем ограничения може да оставим болката и заболяването да ни победят. Агресията и противостоене е заболяването, от която страдаме ние . Надявам се, че българският организъм е задоволително мощен да се пребори с тази болест. И би трябвало да се оправим с този пик, с цел да тръгнем към едно по-нормално пътешестване, учредено на почит към индивида , който има противоположната позиция ", акцентира тя.

Евтимова е безапелационна, че няма нищо по-страшно от това да усещаш себе си като плазмодий.

" Има доста плазмодии с милиони, само че катафалката няма багажник, тези милиони няма да отидат в отвъдното. Но ще занесе срама. Ето за какво думата " чест " усилва цената си. Както има човек, който може да ви наругае и да ви унизи, има и хора, които ще ви измъкнат от унижението ", добави писателят.

Евтимова счита, че разделянето също е болест : " Човек, в случай че се задълбочи в тази болест, го чака единствено по-лошо. Колкото и да са непреодолими разликите сред обособените политически партии, може би те са призвани да излекуват тази болест на разделянето. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР