На 91-годишна възраст след продължително боледуване е починал последният съветски

...
На 91-годишна възраст след продължително боледуване е починал последният съветски
Коментари Харесай

Почина Михаил Горбачов

На 91-годишна възраст след дълготрайно боледуване е умрял последният руски водач Михаил Горбачов, предадоха международните организации.

" Тази вечер след тежко и дълготрайно боледуване умря Михаил Сегреевич Горбачов ", показаха от Централната клинична болница в Москва, представени от организация ТАСС.

Една от ярките фигури на ХХ-тия век, индивидът, който освободи Източния блок и приключи Студената война, воин за Запада и спорен водач за родната му страна - такива оценки за личността на Михаил Горбачов дават медии, политици и коментатори след гибелта на последния руски лидер 

Михаил Горбачов поема властта в Съветския съюз като общоприет секретар на Комунистическата партия през 1985 година на 54-годишна възраст. Той остава в историята с това, че постави завършек на Студената война. Провежда редица политически и стопански промени, ориентирани към модернизиране и демократизиране на страната. Получи Нобелова премия за мир през 1990 година Много руснаци обаче считат, че той и политиките му на промени са довели до разпадането на Съветския съюз през 1991 година, разяснява Би Би Си.

" Отварянето на соцлагера беше нужна смяна. Тази оценка от дистанцията на времето самият Горбачов даде в изявление за Българското национално радио при започване на предишното десетилетие.

Ето по какъв начин той отговоря на въпрос на сътрудника Мира Стефанова по кое време хората в огромната политика ще изоставят разделянето на Изток и Запад.

" Трябва да се развива съдействието. Ако всеки желае да господства, без да се интересува от другите, по този начин няма да стане. Всички сходни планове приключват зле. Все още сме доста надалеч от времето, когато няма да има разграничителни линии.

А в отговор на въпрос докога елементарните хора ще са заложници на огромната политика сподели:

" Докато не се научат да употребяват правото си да избират. Все чакаме да пристигна някой нов, който да бъде положителният и всичко ще се оправи. Нали знаете, очакванията за нов цар, за нов общоприет секретар или някой различен са нещо от дълго време отминало и пропуснат. Хората би трябвало да се трансформират и се трансформират. "

През 2019 година в изявление за Би Би Си Горбачов предизвести за заплахата от напрежението сред Русия и Запада.

" Докато съществуват оръжия за всеобщо заличавания и главно нуклеарни оръжия, заплахата е колосална. Всички нации би трябвало да разгласят, че нуклеарните оръжия би трябвало да бъдат унищожени. Това е, с цел да спасим себе си и планетата ", прикани тогава той.

Михаил Горбачов, първият и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики, ще бъде заровен в гробище в Москва до брачната половинка си Раиса Горбачова.

Руският президент Владимир Путин е изразил съболезнования за гибелта на Михаил Горбачов. Това съобщи организация Интерфакс, базирайки се на представителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Световните водачи показаха почитта си към живота и работата на Горбачов.

Американският президент Джо Байдън акцентира, че Михаил Горбачов е " рискувал кариерата си за реализиране на друго бъдеще като резултатът е бил по-безопасен свят и по-голяма независимост за милиони ".

Източник: БНР

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР