На 91-годишна възраст почина последният лидер на СССР Михаил Горбачов.

...
На 91-годишна възраст почина последният лидер на СССР Михаил Горбачов.
Коментари Харесай

Как Михаил Горбачов промени хода на история?


На 91-годишна възраст умря последният водач на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов. Той вкара две емблематични понятия – „ публичност “ и „ перестройка “.

Новият курс на страната му коства един опит за боен прелом – през август 1991 година, когато противостоящите му и ретроградни членове на партийното управление изкарват танкове на улицата. Това става след доста опити на републиките в състава на Съюз на съветските социалистически републики да получат самостоятелност. В някои от тях Москва изпраща войски за потушаване на спора, само че духът е към този момент изтърван от бутилката.

През декември 1991 година се разпада и самият Съюз на съветските социалистически републики – страната, на която се крепи комунистическото придвижване в Европа и света. С този акт 15 републики получават статут на самостоятелни страни.

Заради това той е възхваляван на Запад и спорно признат в Русия.

Каква е неговата диря за метода, по който се развиха събитията в Европа след 1991 година – вижте във видеото коментара на доцент Александър Сивилов от Историческия факултет на Софийския университет!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР