На 90-годишна възраст ни напусна едно от най-ярките имена в

...
На 90-годишна възраст ни напусна едно от най-ярките имена в
Коментари Харесай

Отиде си УНГ специалистът проф. д-р Иван Ценев

На 90-годишна възраст ни напусна едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и международната отоларингология – проф. доктор Иван Ценев, оповестяват от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. С името му са свързани редица достижения в българската здравна просвета като най-яркото от тях е осъществената за първи път в България кохлеарна имплантация през 1999 година

Проф. Ценев беше един от най-известните и уважавани оториноларинголози в страната, като е и един от дребното добре познати в чужбина.

За него може да се каже, че е част от историята на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, на която посвети 59 години от трудовия си път. В Клиниката по УНГ заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ той имаше собствен кабинет до последния си ден, в който с доста обич и отдаденост продължаваше да съветва пациенти и да дава скъпи упътвания на по-младите си сътрудници.

Преобладаващата част от експертите по УНГ в България, в това число голяма част от началниците на клиники и отделения по УНГ заболявания в цялата страна, в даден миг от кариерата си са били негови възпитаници.
По време на многогодишната си процедура проф. Ценев се утвърждава като безспорен престиж в региона на оториноларингологията, поливалентен хирург и диагностик на международно равнище.

Проф. доктор Иван Ценев е роден в София, където завършва  медицина. От 1960 година работи поредно като участъков доктор в с. Априлово (Търговищко), като ординатор във вътрешно поделение и по съвместителство в УНГ кабинет в гр. Попово. През 1965 година след конкурс е определен за помощник по патология към ВМИ (Варна) – служба, на която остава до началото на 1967 година, когато още веднъж след конкурс е определен за помощник по УНГ заболявания към някогашния ИСУЛ. През 1969 година поставя изпит за придобиване на компетентност по патологична анатомия, а през 1972 година придобива и компетентност по оториноларингология. Двете специалности му разрешават да отбрани кандидатска дисертация през 1976 година на тематика „ Хистоморфологични особености на ларингиалните преканцерози “. През 1979 година е определен за доцент към Катедра по УНГ заболявания на МА (София). През 1980-1981 година организира специализация в някогашния Западен Берлин върху тоталната трупна трансплантация на приблизително ухо под управлението на Prof. Dr.Ch. Betow, завършваща c труд, които през 1984 година пази като докторска дисертация с тематика „ Хомотрансплантация на проводната система на междинното ухо “. През 1985 година е определен за постоянен професор към Катедрата по оториноларингология. През 1999 година проф. доктор Иван Ценев прави за първи път в България кохлеарна имплантация. Има над 1225 научни изявления у нас и в чужбина. Toй взе участие в основаването на доста учебници и монографии, Под негова редакция е преведеният учебник по УНГ заболявания на проф. Х.-П. Ценер. Автор е на монографията „ Клинико-морфологична рино-ларингология “.

„ Целият екип на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ изрича своите най-искрени съболезнования на фамилията на проф. Ценев, който за нас беше преподавател и образец за професионализъм и човещина “, споделят от болничното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР