На 90-годишна почина големият български шахматист Никола Пъдевски. Новината бе

...
На 90-годишна почина големият български шахматист Никола Пъдевски. Новината бе
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина доайенът на Българския шахмат – гросмайсторът Никола Пъдевски

На 90-годишна умря огромният български шахматист Никола Пъдевски. Новината бе обявена в обществените мрежи от дългогодишната националка Антонина Георгиева.
Никола Пъдевски е едно от най-големите имена в българския шахмат през втората половина на предишния век. Той е третият българин, който доближава до купата гросмайстор – най-високо звание в света на шахмата.
През 1959 година става международен първенец за студенти, а четири години по-късно победи на интернационалния шампионат Мемориал „ Рубинщайн “, който е едно от най-силните надпревари в света по това време.
Пловдивчанинът е четирикратен първенец на България по шахмат и показва страната ни на 11 Олимпиада. През 1968 година той е част от отбора на България, който печели бронзов орден на Шахматната олимпиада в Лугано.
През 80-те години на предишния век Никола Пъдевски е старши треньор на националния тим, а последното съревнование, на което взе участие, е през 2001 година. Дълги години той бе помощник на профилираното издание „ Шахматна мисъл “, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР