На 9 юни ще се проведе Изпълнителен комитет в централата

...
На 9 юни ще се проведе Изпълнителен комитет в централата
Коментари Харесай

Учителски синдикат плаши със стачка за заплати

На 9 юни ще се организира Изпълнителен комитет в централата на Синдиката на учителите. Имаме взето решение за непрекъсната протестна подготвеност, в случай че се наложи да пристъпим към ефикасни протестни дейности, сме съвсем подготвени. Идеята е да се организира народен протест в столицата, а не по места, заяви регионалният координатор на Синдиката на българските учители в Бургас и член на Изпълнителния комитет на организацията към КНСБ Константин Янков.

" Имаме ясни и съответни претенции. Нашите заплати, с нарастването от предходната година, изостанаха доста от междинната брутна работна заплата. Поетият ангажимент бе учителската заплата да бъде с 25 на 100 над нея. Всички политици настояват, че извършват уговорката си, само че това не се е случило. В квалифицирания от служебния кабинет бюджет е заложено това нарастване, което значи нарастване на заплатите на учителите с към 15 на 100 от 1 януари 2023 година. В бюджета, който ще бъде признат, без значение от кого, ние желаеме да забележим ясни гаранции, че контрактуваните 534 млн. лв. ще бъдат отпуснати, с цел да се подсигурява нарастване на заплатите от 1 януари 2023 година. Не слагаме нищо ново на масата ", сподели Янков.

Той уточни, че от ден на ден младежи се ориентират към учителската специалност, тъй като има непоклатимост във връзка с възнаграждение и развиване. Предпочитани за жалост остават градските учебни заведения, регистрира Янков.

" Все още имаме изострен дефицит на учители в дребните обитаеми места. Заплатите се дефинират настрана от всяко учебно заведение. Има фрапантни разлики при заплащането на труда в учебните заведения и детските градини. Разликата е от порядъка на 200-300 лв. в интерес на заетите в учебните заведения. Ние сигнализираме за този проблем от най-малко 5 години. Целта ни е да понижим тази разлика, защото и натовареността при сътрудниците в детските градини е друга - знаем, че групите в детските градини са по-големи от тези в учебните заведения ", сподели Константин Янков, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР