На 9 юни ще се проведат във всички страни-членки на

...
На 9 юни ще се проведат във всички страни-членки на
Коментари Харесай

Предстоящите евроизбори: Белгия с онлайн гласуване, 16-годишните също ще упражнят правото си на вот

На 9 юни ще се проведат във всички страни-членки на Европейски Съюз. В Белгия обаче е решено да се гласоподава онлайн и електронно в изборна секция, излиза наяве от формалния уебсайт за евроизборите verkiezingen.fgov.be, който поддържа и българска версия, написа Апостол Апостолов в своя блог.

158 фламандски общини, всички в района Брюксел-столица и тези от пограничната немскоезична общественост ще гласоподават по електронен път, до момента в който всички общини във Валония ще упражнят „ книжен “ избор в изборна секция.

Всеки може да ревизира по какъв начин ще се гласоподава в неговата община на електронния адрес: Hoe wordt er in mijn gemeente gestemd? | Verkiezingen België 2024 - FOD Binnenlandse Zaken - Directie van de verkiezingen (fgov.be) или да се свърже с изборната работа в общината. Вече тече и осведомителна акция за гласуването с машина на трите публични езика - френски, нидерлански и немски.

Държавата стартира към този момент да изпраща напомняния и предложения за европейските избори. В специфични поименни брошури, разпратени по пощите се прецизира, че жителите на Европейски Съюз с престояване в Белгия имат право да гласоподават за претендент евродепутати, само че би трябвало публично с документ да заявяват, че няма да гласоподават за евродепутатите от своята страна. Необходимо е да подадат декларация за включване в изборните описи. 

Тъй като Белгия в един и същи ден ще организира избори и за локални органи на властта, непознатите жители могат да подадат заявление, че желаят да гласоподават за Камарата на представителите и на парламентите по общественост и район. Съответната изборна работа преглежда поръчката и взема решение дали да я утвърди или не.  

За първи път лица, навършили 16 години ще имат право да гласоподават по тяхно предпочитание на идните евроизбори. Това става допустимо след направени законодателни ремонти през предходната пролет.  Желаещите би трябвало да се записват в особено основана онлайн платформа или с формуляр в общината.  По този метод ще бъдат включени в изборните описи.   

С поправката в закона, Белгия става четвъртата страна от Европейски Съюз (след Малта, Германия и Австрия), която разрешава на 16- и 17-годишните да вземат участие в изборите за Европейски парламент. Веднъж регистрирани, младите белгийци са задължени да гласоподават.

„ Решенията, които се взимат от общинските управляващи, постоянно се отнасят до въпроси, свързани с младежите като подвижността и климата. Затова е значимо да дадем и тяхната дума по тези въпроси ", споделя вътрешният министър Анелис Верлинден.

Справка за изборната интензивност на страната на предните избори през 2019 година демонстрира, че е регистриран резултат от 88,47%. За съпоставяне в България изборната интензивност е била 32,64%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР