На 9 юни почина арх. Валентина Атанасова, автор на околното

...
На 9 юни почина арх. Валентина Атанасова, автор на околното
Коментари Харесай

Почина един от най-видните ландшафтни архитекти на България, автор на околното пространство на НДК

На 9 юни умря арх. Валентина Атанасова , създател на околното пространство на НДК . Други огромни планове са свързани с парковете в курортен комплекс „ Слънчев бряг “ и Правителствения комплекс в Бояна.  От фамилията ѝ оповестиха, че погребението е било през вчерашния ден

„ Отиде си един от най-видните ландшафтни архитекти на България, осъществила редица огромни архитектурни планове в цяла България, а също и в чужбина “.

Арх. Валентина Атанасова е родена на 16.10.1931 година в Шумен, където е и приключила с отличие Първа девическа гимназия. От 1949 до 1954 година следва в Ленинградската лесотехническа академия, компетентност „ Ландшафтна архитектура ”, която приключва със златен орден.

Трудовата й активност протича в организации като „ Главпроект “ – София, където е архитект и колективен началник, „ Софпроект “ като началник на креативно ателие – отговорник по околната среда при построяването на НДК, архитектурно-проектантско бюро за неповторими обекти към Комитета по просвета – началник на креативно ателие, и „ Интерпроект “ – началник на креативно ателие. 

В биографията си има голям брой осъществени планове. Сред тях са паркът към Националния замък  на културата – София (с колектив), паркът към курортен комплекс „ Слънчев бряг “ (1958-1979 г.), паркът към Правителствен комплекс – Бояна (с колектив), паркът към Олимпийския състезателен комплекс – град Тунис, паркът към Правителствен комплекс – град Алжир, и паркът „ Кенана “ – град Хасково (с колектив). Правила е детайлни разработки на ботанически ъгъл, розариум, комплекс за авио- и автомоделизъм, тенис кортове и други, както и редица по-малки паркови обекти.

„ На биеналето по архитектура Валентина Атанасова получи Голямата премия на кмета на Мадрид за плана на околното пространство към НДК и покана да проектира огромен парк в новостроящ се квартал в Мадрид. За страдание, тя пожела да проектира огромния „ Парк на розата в Казанлък “, за който бе спечелила интернационален конкурс и за който се смяташе, че ще бъдат отпуснати задоволителни средства, с цел да се трансформира той в Национална и интернационална атракция, само че с политическите промени това не стана и редица планове останаха неосъществени “, означават околните на арх. Валентина Атанасова. В началото на 90-те години заболяване прекъсва за забележителен интервал креативната й активност.

Нов закон поставя завършек на измамите с лъжливи промоции на понижени артикули

 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР