На 9 юли в Националния природонаучен музей при БАН ще

...
На 9 юли в Националния природонаучен музей при БАН ще
Коментари Харесай

Показват два видеоклипа, заснети от Боян Петров на Шиша Пангма преди фаталното му изкачване

На 9 юли в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките ще бъде показана изложбата „ Боян – следи в науката “. Тя е отдадена на научните достижения на зоолога и биоспелеолог Боян Петров.

За първи път ще бъдат показани два видеоклипа, които той е снимал на Шиша Пангма на 28 април 2018 година Това са едни от последните фрагменти на известния наш планинар, преди да стартира съдбовното си нанагорнище на върха, в които споделя за зоологичните си проучвания при височинните експедиции.
За лимита в алпинизма и границите на фантазиите Боян Петров в новата книга на Рейнхолд Меснер
Боян Петров е измежду дребното зоолози в света, съумял да събере сбирки от границата на разпространяване на живота на височини над 6000 м, което го подрежда измежду най-хубавите български полеви откриватели.

Обогатил е сбирките на Националния природонаучен музей с десетки екземпляри от скотски типове - някои от тях нови за науката, които към този момент са избрани и са изложени в актуалната експозиция, дружно с част от дневниците и сбирките му.

Освен планинар Боян е отличен спелеолог, изследвал пещерите и пещерната фауна у нас и по света. Посетителите ще могат да видят прониквачния му костюм и научната му екипировка за проучване на прилепи и други пещерни животни.
В памет на Боян Петров: Най-вдъхновяващите мисли на алпиниста Жената на Боян Петров сътвори бележник със мемоари и послания от българския планинар
На името на Боян Петров до през днешния ден са кръстени 10 типа животни, измежду които стоножката Balkanopetalum petrovi Stoev & Enghoff, мокрицата Trichoniscus petrovi Andreev, бръмбарите Gueorguievella petrovi Giachino & Gueorguiev и Eustra petrovi Gueorguiev, водният охлюв Belgrandiella petrovi Georgiev, дървеницата Scirtetellus petrovi Simov и други

Голяма част от научните му сбирки остават към момента непроучени. Сред тях без подозрение има десетки непознати за науката типове безгръбначни животни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР