На 9 юли 2021 г. от 17,00 ч. в залата

...
На 9 юли 2021 г. от 17,00 ч. в залата
Коментари Харесай

Изложба „От ръката тревненска“ гостува в Пазарджик

На 9 юли 2021 година от 17,00 ч. в залата за краткотрайни изложения на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „ Константин Величков “ № 15, ще бъде открита изложбата „ От ръката тревненска “ на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Изложбата показва художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които образуват най-старата възрожденска художествена школа у нас, зародила през втората половина на ХVII в. и чиито обичаи не престават посредством Националната гимназия по приложни изкуства „ Тревненска школа “. Наред с това са показани занаяти, в които тревненци имат приносна роля. Това са: розопроизводство – Трявна е едно от дребното места в Северна България, където се отглеждат рози и се създава розово масло; казаслък – украсителен текстилен поминък, работен извънредно в Трявна и Одрин, практикуван в града от XVII в.; куюмджийство – наред с обичайните украшения и църковна утвар, тревненският занаятчия Пенчо Генев сече монети, които били в послание в средата на XIX в.; мутафчийство – поминък, при който в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството. Практикува се до 60-те години на ХХ в.

В експозицията са изложени истински предмети, майсторски свидетелства, фотоси, инструментариум, копирки за икони, планове за дърворезба и подготвени произведения. Представена е възстановка на зографска работилница.

Изложбата ще остане експонирана до 13 август 2021 година и може да бъде посетена в работни дни: от 9,00 до 17,00 ч., събота и неделя: от 10,00 до 17,00 ч.

Телефон за връзка и поръчки: 034/443 108 (вътрешен 103).

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР