На 9 януари на мобилните телефони на граждани на целия

...
На 9 януари на мобилните телефони на граждани на целия
Коментари Харесай

Тайван обяви въздушна тревога: Китай изстреля ракета със сателит над острова

На 9 януари на мобилните телефони на жители на целия остров Тайван се появиха предизвестия за допустимо въздушно нахлуване. Това беше предшествано от изстрелването на китайски спътник в китайското въздушно пространство, което се случи на фона на възходящото напрежение сред Тайпе и Пекин.
 Предупреждение за въздушно нахлуване в Тайван
Предупреждението на президента беше изпратено до мобилните телефони на жителите, които бяха предизвестени за прекосяването на ракетата и помолени да бъдат загрижени за персоналната си сигурност, съобщава Daily Mail. Тревогата за въздушна офанзива беше оповестена няколко минути откакто китайските управляващи оповестиха сполучливото изстрелване на спътника Einstein Probe от космодрума Xichang (югозападно от провинция Съчуан).

Държавната телевизия заяви, че изстрелването е осъществено благодарение на притежател Long March-2C и че спътникът е сполучливо подложен в орбита. Това не беше оповестено авансово и не бяха дадени детайлности.

Инцидентът с предизвестието за въздушна офанзива във вторник, 9 януари, се случи единствено няколко дни преди президентските и парламентарните избори. В събота народът на Тайван, съгласно Китай, ще избира сред война и мир.
 Ракета притежател Long March-2C Ракетата притежател Long March-2C Снимка: X (Twitter)
Пекин гледа на Тайван, ситуиран на към 160 км от източното крайбрежие на Китай, като на отцепническа провинция, която би трябвало да попадне под негов надзор.
 Тайван на картата Тайван на картата
Според държавната осведомителна организация Синхуа изстреляният китайски спътник ще " следи мистериозни краткотрайни феномени във Вселената, които наподобяват трептенето на фойерверки ". Това е належащо, с цел да се разкрият малко известни аспекти на космоса, споделиха публицисти.

Сигналът за въздушна офанзива е прозвучал по време на конференция на тайванския външен министър Джоузеф Ву.

" Това е нещо, с което се борим отдавна. Що се отнася до тайванското държавно управление, нашата войска е подготвена да се оправи с всяка изключителна обстановка ", сподели Ву в отговор на въпрос за спътника и вероятните провокации от страна на КНР.

Той загатна, че ракетата-носител на спътника е прелетяла над Южен Тайван, само че не даде детайлности.

Водещият претендент за президент на Тайван Уилям Лай сподели, че се надява да възобнови разговора след съвсем осем години на цялостно отменяне от страна на Пекин. Китай, като изискване за обновяване на контактите, изисква от управлението на Тайван да се откаже от претенциите си за благосъстоятелност върху острова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР