На 9 януари 1869 година в Париж е открита международна

...
На 9 януари 1869 година в Париж е открита международна
Коментари Харесай

9.01.1869 г.: Предлагат създаването на българо-турско...

На 9 януари 1869 година в Париж е открита интернационална конференция по Критския въпрос. Дейците на Добродетелната тайфа употребяват този конгрес, с цел да предадат на представителите на Великите сили собствен политически спомен по отношение на опциите за решение на българския въпрос. В него се предлага основаването със съдействието на европейската дипломация на дуалистично българо-турско царство, в границите на което българите ще се употребяват с самостоятелен статут.

Мемоарът на Добродетелната тайфа е посрещнат сериозно от революционно настроената българска емиграция. Добродетелната тайфа е обществено-политическа организация на българската емиграция в Букурещ, изразяваща ползите на по-заможните кръгове в нея.

През 1854 година в Букурещ с насърчението на съветското военно командване е основан комитет, наименуван Средоточно българско настойничество, което има за задача да събира и въоръжава български доброволци за присъединяване във войната на страната на съветската войска.

През 1862 година Попечителството се преименува в Българска добродетелна тайфа. Добродетелната тайфа създава " Програма за политическите връзки на сърбо-българите (българо-сърбите) или на тяхното сърдечно отношение ". В нея се планува основаването на една огромна славянска страна от сърби и българи, която да има общо държавно управление и Народно заседание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР