На 9-ти септември 2022 година в Зала 2 на Арт ...

На 9-ти септември 2022 година в Зала 2 на Арт

Арт Галерия Ларго представя Драго Дочев с изложбата Шкафът на имагинерното

На 9-ти септември 2022 година в Зала 2 на Арт Галерия Ларго ще се открие изложбата на варненския художник Драго Дочев " Шкафът на имагинерното “/ “The Imaginerium Cabinet " /. Авторът се показва с живопис, статуя, принтове и серия от цифрови произведения, които са качени на блокчейн и се презентират като NFT. Изложбата е първата от цикъла изложения " Нови хоризонти “ на изложба Ларго, в който ще представим млади създатели до 35 години, първоначално на артистичния им път и ще им дадем поле за изява и креативна реализация. Тези изложения се реализират с финансовата поддръжка на Национален Фонд Култура. 

Цялата серия произведения е основана като част от цикъл, за който създателят споделя: " През 2022 започнах цикълa The Imaginarium Cabinet (Шкафът на Имагинерното). Той е резултат от целия ми път на образен актьор. Състои се от експериментални дигитално изкуство, живопис и статуя, които взаимно се допълват. Изложбата демонстрира няколко направления. Първата е моя опит да изляза от двуизмерността на картинното пространство, експериментирайки с неконвенционални материали като полиуретанова пяна и епоксидна смола, придавайки неестествена за кавалетната живопис гъвкавост. По този метод се пробвам да преодолея бариерата сред живопис и скулптурен барелеф. Втората е моето проучване на карикатурността и гротеската на анимираните същества, вдъхновени от готическите гаргойли, поставяни като водоливници по постройките. Третата посока е изразена в " Битката сред Реалността и Въображението ". Едноименната творба показва хората, лишени от въображение. Те са ръководени от комични герои богове. Тяхната карикатурност се показва в невидимостта. За лишените от въображение, то (въображението) е " невидимо ". Те са наказани да претърпяват неговата липса и все отново то съществува редом. “

В изложбата на Драго Дочев главно място заемат цифровите му произведения, които ще бъдат презентирани в галерията посредством мултимедийна прожекция. Живописта, цифровите принтове и скулптурата, които феновете ще видят, са основани, с цел да материализират с класическите средства концепциите на създателя, създадени за виртуалното пространство. Всички цифрови произведения на Дочев в изложбата са качени като NFT на разнообразни платформи. 

Какво се крие зад толкоз дискутираното в последните 2 години NFT? Терминът е британски: non-fungible token и значи незаменяем токен. Това е цифров запис, действителен в даден блокчейн (дигиталната база данни) и представляващ контракт, документ или доказателство за благосъстоятелност. На процедура всеки NFT  е неповторим, несравним и затова неосъществим за еквивалентна подмяна с различен NFT. Зад всяко NFT могат да стоят разнообразни, по преценка на притежателя или основателя си, ценни/безценни действителни или виртуални движимости. NFT могат да бъдат фотоси, видеоклипове, само че и статуси или постове на известни персони в Туитър или Инстаграм, скинове на видеоигри, виртуални парцели, колекционерски продукти и какво ли не. В света на изкуството NFT-тата навлязоха с летящ старт и в действителност те помогнаха цифровите произведения на изкуството да се трансформират в единствени по рода си, проверими активи, които могат да се търгуват в блокчейн системата, да се купуват и продават посредством криптовалута. 

Аукционни къщи като Кристис и Сотбис, огромни колекционери на изкуство, съществени изложби на модерно изкуство като Арт Базел, куратори и галеристи обърнаха взор към този разрастващ се пазар на цифрови творби на изкуството. В резултат на това развиване артистите имат повишен късмет за презентиране, попадане в погледа на куратори и колекционери, постигане до по-широка публика от фенове и ценители. 

В изложбата си в Арт Галерия Ларго Драго Дочев демонстрира видео и произведения, които са инспирирани от неговите ползи към творчеството на холандските и немските художници, творили през ранното средновековие. Техният блян да изпълват оптимално картинното пространство с фигури и обекти се изяснява с техния " боязън от празнотата “, от латински " Horror Vacui “. Дочев споделя " Естетически картинното пространство е изпълнено от фигурална амалгама и е повлияно от концепцията на Аристотел, че природата се отвращава от празно пространство “. В същия миг варненецът като актуален актьор не може да избяга от въздействието на средата и творбите му – видеа и принтове, се оказват обитаеми с комиксови герои, анимирани персонажи с фрапантен нюанс, преескпонирани до гротескна прекаленост. За тези крайни художествени похвати Драго споделя: " Огромна част от вдъхновението да основа тази поредност от цифрови клипове е философския разбор на Бодрияр за места като Дисниленд: " Въображаемото на Дисниленд не е нито истинно, нито лъжливо, то е една машина за въздържане, която има за цел да възвърне фикцията за действителното откъм противоположната му страна. Което дефинира дебилността на това мислено, неговата инфантилна хилавост. Светът на Дисниленд претендира, че е хлапашки, с цел да утвърди убеждението, че възрастните живеят в един различен свят - този на " действителното " и да скрие, че действителната инфантилност е на всички места и е присъща на самите възрастни, които идват тук, с цел да си играят на деца и да се заблуждават по отношение на действителната си инфантилност. "   

Ако желаете да потънете в свят като от историята на Алиса или на Нео от Матрицата, в случай че желаете да разберете какво е това NFT, елате да се насладите на тази изключителна, друга и провокативна галерия.  Очакваме ви на откриването с присъединяване на създателя на 09 септември 2022 от 18:30 часа в Зала 2 на Арт Галерия Ларго във Варна, ул. " Хан Крум “ № 8. Изложбата не престава до 23 септември. Събитието е част от изложбената стратегия на изложба Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по стратегии " Едногодишен грант “ и " Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации “. Повече фотоси от изложбата вижте на www.largogallery.com.

Източник: varna24.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg