На 9-ти май честваме края на най-мракобесната война, която историята

...
На 9-ти май честваме края на най-мракобесната война, която историята
Коментари Харесай

Елена Йончева: Стараната ни може да тръгне по по-добър път

На 9-ти май честваме края на най-мракобесната война, която историята познава. Днес прекланяме глави пред несломимата воля и боен героизъм на тези, които сложиха завършек на тази война. Днес гледаме обратно към опустошената от войната Европа, само че виждаме и първите искри на нейното възраждане”.

Това сподели лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България” Елена Йончева на отбелязването на 74-та годишнина от успеха над фашизма и Деня на Европа в Шумен, оповестиха от пресцентъра на партията. Тя добави, че преди 74 години, на 9 май, фашистка Германия подписва своята безусловна капитулация, а на същия ден, преди 69 години, в Париж, Робер Шуман споделя своята концепция за ново политическо обединяване в Европа, което да направи войната сред европейските нации немислима. „ Без тези две дати - 9 май 1945 година и 9 май 1950 година нямаше да има мир и демокрация”, безапелационна бе Йончева. Тя добави, че на този ден българите отдаваме респект най-много пред българските антифашисти, тъй като България има с какво да се гордее. „ Почитта пред тези непримирими хора е самопризнание за ролята на България в решителната борба против фашизма и за освобождението на Европа. Със своя героизъм, над 450 000 български бойци, офицери и партизани заслужиха мястото на България в освободена Европа. Исторически факт, който колкото и да се пробват да отхвърлят и омаловажат някои е, че българските антифашисти са взели участие в международната борба против най- огромната опасност - „ кафявата чума на 20-ти век ", дружно с антифашистите от цяла Европа. Ние се гордеем с техния принос”, сподели още Елена Йончева. Водачът на листата на левицата бе безапелационна, че българските воини освен са защитили достолепието на България, само че са изтрили петното от съюза с фашистка Германия. „ Не би трябвало да забравяме и тези 50 000 българи от еврейски генезис, които а били интернирани и превърнати във второ качество хора. Не би трябвало да забравяме, че повече от 11 000 български евреи от Западна Тракия и Вардарска Македония са били депортирани в лагерите на смъртта”, означи Елена Йончева.

„ Днес България е част от обединена, демократична, просперираща Европа. Трябва да го осъзнаем, да вдигнем глава и да заявим, че желаеме България също да бъде демократична и просперираща. България и българските социалисти имаме своето място в Европейски Съюз – мястото на разсъдъка и справедливостта. Разумът против неграмотността, която системата развива, против отричането на историята ни и подменянето на полезностите. Справедливостта против ширещите се корупция, персонално облагодетелстване за сметка на хората, неистини и подправени полезности. Българските социалисти пазим европейската вероятност на България и имаме вяра, че страната ни може да тръгне по един по-добър път”, безапелационна бе Елена Йончева.

„ 9-ти май е празник на свободата и причина за обединяването на Европа. В зората на прехода се откриха хора, които оповестиха, че в България не е имало фашизъм. Гордеехме се с това, че сме избавили българските евреи, само че без да прецизираме от какво сме ги спасили”, съобщи претендентът за евродепутат от „ Българска социалистическа партия за България” Иво Христов в Шумен. Той бе безапелационен, че това е била първата стъпка към реабилитацията на фашизма. Иво Христов съобщи още, че няма Ден на Европа без Ден на успеха. „ Важно е, през днешния ден, когато фашизмът още веднъж избуява, в това число и у нас, всички да отхвърлим подправената дилема- кой от двата празника да честваме. Това подстрекателство, че в случай че честваш Деня на успеха, не си задоволително европеец и в случай че си европеец, не би трябвало да честваш успеха над фашизма е извънредно подла манипулация”, заключи претендентът за евродепутат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР