На 9 септември в Швеция ще се проведат избори за

...
На 9 септември в Швеция ще се проведат избори за
Коментари Харесай

Швеция пред десен завой

На 9 септември в Швеция ще се проведат избори за парламент. Изходът от вота вълнува обаче освен нейните поданици и за това има причина - вероятността скандинавската страна да се включи в групата на страните, чиито обичайни политически системи бяха разтърсени през последните години, е напълно действителна.

Според последните сондажи крайнодясната партия "Шведски демократи " може да получи към 20 на 100 от гласовете, което ще я направи втора или трета политическа мощ и ще съставлява забележителен прогрес спрямо предходните избори през 2014-а, когато влезе в Народното събрание с 5.7 на 100 поддръжка от гласоподавателите. Сформирането на държавно управление тогава не бе елементарно, само че в последна сметка бе формиран съдружен кабинет отпред със настоящия министър председател - социалдемократа Стефан Льовен.

Според пропорционалната изборна система, употребена в Швеция, в случай че прогнозите са правилни, никоя от сегашните водещи политически сили - Социалдемократическата партия и умерената Умерена съдружна партия - няма да разполага с нужното болшинство, с цел да ръководи сама. За образуването на държавно управление ще би трябвало да бъде формирана коалиция с по-малки обединения и тъкмо тук изгрява звездата на "Шведски демократи " - в случай че получат една пета от гласовете, може да се окаже, че ще имат решителен глас за образуването на идващия кабинет.

Подобно на "Алтернатива за Германия " и италианската Северна лига "Шведски демократи " са се фокусирали върху все по-нарастващото неодобрение на шведите от имигрантския напор и престъпността. Макар че държавните органи отхвърлят връзката сред нараствания брой чужденци и повишената престъпност, от партията настояват, че тя се дължи точно на съществуването на 600 хиляди имигранти, пристигнали през последните години.

Под водачеството на сегашния си водач Ими Окесон групировката, която е учредена през 80-те години от бели националисти, е смекчила твърдите си позиции - развой, какъвто наблюдавахме във Франция с Националния фронт, чийто водач Марин Льо Пен се разграничи от крайностите на татко си, създателя на партията Жан-Мари Льо Пен, с цел да притегли гласоподаватели от политическия център. Според изповядвания от Акесон културен шовинизъм имигрантите, които са склонни да научат шведски и да одобряват шведските полезности, са добре пристигнали. Акесон също така разгласи политика на "нулева приемливост " към партийни членове с расистки или антисемитски прояви - към каквато публично се придържат и френският Национален фронт, и Алтернатива за Германия, и италианската Северна лига.

Социологическата компания "Новус " сформира подобен обществен портрет на последователите на "Шведски демократи ". Две трети от тях са мъже с обучение, по-ниско от междинното, живеещи в селски региони и смятащи за собствен максимален проблем мигрантите паралелно с незачитането на върховенството на закона и незадоволителното опазване на здравето.

Социолозите не изключват и вид последователите на крайнодесните да се окажат повече, в сравнение с в предварителните прогнози. Ако към изборните секции се стекат повече младежи и служащи от предградията, където са най-големите скупчвания на мигранти, "Шведски демократи " могат да приберат и до 25 на 100 от гласовете, което да ги направи първа политическа мощ. Ими Окесон разчита да ги притегли и с обещания за увеличение на обществените помощи и за понижаване на налозите за сметка на редуциране на разноските за мигрантите.

И това не са единствените фактори, които могат да накарат гласоподавателите да ги поддържат. Според някои анализатори те могат да реализират триумф и поради това, че се следи известна отмалялост от социалдемократите, които под една или друга форма са управлявали страната в продължение на 44 години (от 1932-ра до 1974-а), а по-късно постоянно вземат участие в съдружните държавни управления.

Днес Социалдемократическата партия е надалеч от идеалите на убития през 1986-а министър председател Улоф Палме и е доста повече фокусирана върху съхраняването на властовите си позиции, считат нейни критици от лявата страна на политическия набор. Обвинявана е за това, че не обръща внимание на имущественото разслоение - понастоящем 70 на 100 от националното благосъстояние е под контрола на 10 на 100 от популацията, което за Швеция е прекалено много. В същото време партията разполага и с предизборни козове като повишението на приходите на популацията и постоянния напредък на стопанската система в продължение на последните три години от 3 на 100 - на фона на 2 на 100 приблизително за Европейския съюз. Управляващите постоянно могат да разчитат и на своя корав електорат от висококвалифицирани служащи и чиновници от междинния ешелон.

Другата обичайната политическа мощ - Умерената съдружна партия, предусещайки комплицираната обстановка след изборите, към този момент разгласи, че с цел да оцелее бъдещото държавно управление, то би трябвало да бъде "скромно ". Предвид "изцяло новата парламентарна обстановка " от управлението й споделиха, че няма да слагат предварителни условия. Същевременно и консерваторите направиха корекции в позициите си, отговарящи на настоящето състояние. Ръководството на "Умерените " се отхвърли от демократичните възгледи за отворени граници, изповядвани от предходни техни водачи, и към този момент се застъпва за по-стриктна имиграционна политика, за каквато приканват и "Шведски демократи ". Освен това партията залага на обещания да се пребори с престъпността - която мнозина шведи свързват с миграцията.

Ако има нещо, което сплотява всички обичайни партии, то е, че те публично изключват опцията за директни договаряния с националистите. "Умерените " към този момент минаха през скандал по този въпрос, когато през 2017-а тогавашната им лидерка позволи, че би преговаряла с "Шведски демократи ", и това й коства управителния й пост. В случай че след изборите спазят обещанието си, е малко евентуално да се стигне до процес - сходен на този в Австрия, при който националистите влязоха в ръководството.

По-вероятно е да се стигне до обстановка като немската - където двете водещи партии, християндемократите и социалдемократите, влязоха в коалиция макар взаимните си антипатии, с цел да изолират "Алтернатива за Германия ". Ако обаче това се случи, националистите ще се трансфорат в основна опция на водещите партии на статуквото, което в вероятност може да ускори позициите им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР