На 9 септември 2023 г. от 17:30 часа в Арт

...
На 9 септември 2023 г. от 17:30 часа в Арт
Коментари Харесай

Изложба на калиграфия, хайга и сумие „Написано с цветя, нарисувано с думи“ идва във Варна

На 9 септември 2023 година от 17:30 часа в Арт салон на Радио Варна (бул. " Приморски полк " 22) ще бъде открита Изложба на краснопис, хайга и сумие „ Написано с цветя, нарисувано с думи “.

След сполучливото й показване в София през месец май тази година, изложбата идва във Варна, допълнена с нови произведения. Изложбата се реализира с поддръжката на Посолството на Япония в България и клуб „ Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай “.

Общата галерия на създатели от Български хайку съюз „ Написано с цветя, нарисувано с думи “ показва и разпространява непознатото у нас изкуство на източния туш суми-е и далекоизточната краснопис шодо, авторски търсения и тълкования сред културите, както и изкуството на най-краткия стих – хайку, който към този момент десетилетия се развива отвън родната си страна Япония и се трансформира в международна поетична форма.

Участници са четирима български художници и поети, членове на Български хайку съюз, избрали сложния път да се развиват и в тези форми на изкуство у нас: Александър Телалим, Венелина Петкова, Детелина Тихолова и Николай Пенчев. Куратор е Зорница Харизанова, секретар на БХС.

Изложбата се вглежда в обичани цветя, в техните жестове, устремени към слънцето и дъжда. Вглежда се и в думи, носещи положителни послания, изписани на глаголица, кирилица и с японски писмени знаци. По този метод посредством четири писмености – естествена, глаголица, кирилица и далекоизточна, тя подчертава върху взаимното почитание и сътрудничествонмежду два по този начин отдалечени на географската карта нации – българския и японския.

Изложбата ще продължи до 22.09.2023 година в това число и е част от XXXIV Дни на японската просвета в България.

На откриването на изложбата ще имате опция да изпишете йероглифа „ Звезда “ или „ Живот “ под управлението на Венелина Петкова, занимаваща се с шодо при японски сенсей от най-голям сан.

Донесете ни и Ваш хайку стих на свободна тематика за хайку кутията на Български хайку съюз, написан върху лист хартия и съпроводен от Вашето име и имейл за връзка. Три от най-въздействащите хайку ще получат премия от нас след края на изложбата!

Очаква Ви и тематичен ъгъл, където можете да откриете двуезичните антология на Българския хайку съюз и Британското хайку общество „ Отвъд думите “, джобната хайку антология „ Морето “, „ Избрани хайку “ от Мацуо Башо, както и да отнесете хубав спомен от изложбата под формата на картичка или калиграфска творба.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР