На 9 ноември 2022 г., сряда, от 10:00 ч. в

...
На 9 ноември 2022 г., сряда, от 10:00 ч. в
Коментари Харесай

Дискусия „Европейски законодателен акт за свободата на медиите“

На 9 ноември 2022 година, сряда, от 10:00 ч. в Дома на Европа, ул. Г.С. Раковски 124, София, Бюрото на Европейския парламент в България дружно със списание „ Ентърпрайз “ провеждат полемика на тематика: „ Европейски законодателен акт за свободата на медиите “.

Целта на полемиката е да се обсъдят ограниченията, залегнали в оферти от Европейската комисия законодателен акт за свободата на медиите и по-специално въпросите, свързани с изискванията за развиване на самостоятелни медии, определяне на транспарантна и плуралистична медийна среда, самостоятелност и устойчиво финансиране на публичните медии, бистрота на собствеността на медиите и обявяване на споровете на ползи.

В полемиката ще вземат присъединяване Елена Йончева, член на Европейския парламент (С&Д, ще се включи дистанционно), Никола Миладинов, пресаташе на Представителството на Европейската комисия в България, проф. Нели Огнянова, ръководител на Комисията за журналистическа нравственос към Национален съвет за журналистическа нравственос, Генчо Керезов, заместник-кмет по направление „ Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване “ на Столична община, доктор Илия Вълков, гл.ас. в катедра „ Медии и публични връзки “ на УНСС, член на УС на АЕЖ-България, адв. Жулиета Мандажиева, адвокатско сдружение KDBM Law, доцент доктор Александър Христов, ръководител на УС на Българска асоциация на PR организациите /БАПРА/. Модератор на събитието ще бъде Ирина Недева, ръководител и член на УС на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ България).

Предвидено е събитието да стартира с панелна полемика, последвана от отговори на въпроси от публиката в залата.

Дискусията ще се организира на 9 ноември 2022 година, сряда, от 10:00 ч.в конферентната зала в Дома на Европа, ул. „ Г. С. Раковски “ № 124, София с предварителна регистрация. Заявка за присъединяване може да бъде изпратена на имейл адрес: [email protected] или [email protected].

Добре функциониращите и постоянни медии са основен дирек за свободата и демокрацията. Тази година в рекорден брой страни по света – общо 28, медийната среда се класифицира като доста неприятна, съгласно Световния показател за независимост на пресата, изчисляван от организацията „ Репортери без граници “, като се следи мощна поляризация на медиите и напредък на дезинформацията, заздравен от метода, по който действат обществените мрежи.

В България, съгласно шестото изследване за свободата на словото, проведено от Асоциацията на европейските публицисти, един от всеки петима интервюирани публицисти дефинира свободата на словото като „ неприятна “, а съвсем всеки десети – като „ доста неприятна “. Продължава да бъде висок делът на мненията, че намесата в журналистическото наличие е неизменима част от българската медийна среда. Увеличава се и чувството за неустановеност, както и автоцензурата.

За да отстоява полезностите на демокрацията, Европейската комисия предложи Европейски законодателен акт за свободата на медиите, който включва правила за отбрана на плурализма и независимостта на медиите в Европейския съюз. Регламентът се стреми да обезпечи гаранции против политическата интервенция в публицистичните решения и против непозволеното следене, както и ограничения за отбрана на независимостта на редакторите и за обявяване на споровете на ползи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР