На 9 ноември – ден преди началото на обявената от

...
На 9 ноември – ден преди началото на обявената от
Коментари Харесай

МБАЛ Добрич заведе дело срещу протестиращите медсестри от болницата

На 9 ноември – ден преди началото на оповестената от експерти по здравни грижи ефикасна стачка в МБАЛ Добрич, окръжният съд в Добрич ще се гледа дело против тях, заведено от управлението на лечебното заведение.

Делото е формирано по искова молба на МБАЛ Добрич, с която са предявени искове за определяне на незаконността на оповестена на 13 октомври 2022 година ефикасна стачка и провеждана предупредителна стачка против 136 чиновници в болничното заведение, осведомят от съда.

Според управлението на болничното заведение не е налице групов трудов спор, работодателят не е известен документално за настояванията на служащите, не са извършени договаряния сред служащите и работодателя преди началото на стачката, липсва съответно взето решение за оповестяване на стачка с нормално болшинство от работниците/служителите в сдружението.

В исковата молба се излагат изказвания за неправомерност на оповестената ефикасна стачка и провежданата предупредителна стачка.

Д-р Желязков, представен от Българска телеграфна агенция, сподели, че исковата молба е заведена „ доста от дълго време “, против писмо от 13 октомври, в което се декларира, че медицинските експерти ще влязат в предупредителни протестни дейности и ще преминат към ефикасни такива след избран интервал. По думите му тогава не е спазен Законът за споразумяване на груповите трудови разногласия.

Припомняме, през октомври в болничното заведение сред управлението на лечебното заведение и синдикалната организация на КТ „ Подкрепа “, като с него бе решено заплатите на чиновниците да бъдат увеличени с до 40%. Въпреки това обаче постигнатите равнища на възнаграждение бяха под заложените в националния КТД и Синдикатът на медицинските експерти – главният мотор на митингите в Добрич, не се съгласи с сделката.

Преди седмица пък, че протестиращите могат да стачкуват без да нарушават активността на болничното заведение – нещо, с което експертите по здравни грижи не са съгласни. Според тях управлението на лечебното заведение би трябвало да обезпечи личен състав, с който да не се прекъсва активността на лечебното заведение. Те обаче имат желание да бъдат по работните си места, без да извършват функционалностите си.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР