На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на

...
На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на
Коментари Харесай

Много интересни имена днес да почерпят, летният Никулден е

На 9 май православната черква отбелязва преместването на мощите на свети Николай Мирликийски вълшебник в италианския град Бари. През 1077 година град Мира в Мала Азия е превзет от селджукските турци. Според историята самият светецът се явил на сън на духовник от Бари и му разпоредил да придвижи мощите му в своя град, където живеело плътно гръцко население.

Това станало на 9 май 1087 година.

През 1139 година в Бари е издигнат храм, отдаден на свети Никола, където и до през днешния ден почиват светите мощи.

Народът назовава този празник – Летен Никулден или Летни св. Никола. Празникът се отбелязва още от 1087 година.

Според традициите на този ден не би трябвало да се работи, с цел да не се разгневи светецът и да накаже хората с естествени бедствия. В някои райони празникът се назовава още Сухи Св. Никола и се прави молебен за дъжд. Богомолците носят икони и водени от свещеника обхождат нивите с песни. Прави се водосвет на свещени дървета, на извори и кладенци. Накрая в селото се прави курбан за Св. Никола.

На Летен Никулден, както и на други пролетни празници, се извършва и различен древен обред за дъжд – Пеперуда. Момите избират едно малко момиченце, което би трябвало да е сираче, и го назовават " пеперуда ”.

Хората имат вяра, че с молбите и рева си сирачето ще трогне небесата и те ще изпратят дъжд.

На 9 май почитаме светецът с една от най-необикновените ориси. Той се споделя Свети Христофор, а неговото име в превод значи " който носи Христос ”. Родил се в Мала Азия, в гр. Ликия с името Репрев. След като получил Свето кръщение, получил името Христофор. Свети Христофор бил самолюбив и имал извънредно мощно развито възприятие за правдивост.

Свети Христофор с лице на звяр, с цел да не се поддава на човешките съблазни За да се опази от пошлостта на живота и от хорските пороци, Свети Христофор поискал Господ да му даде лице на звяр, с което да размени красивото лице на праведния момък. По този метод е изобразяван в иконографията. Другият метод е като мъж, който носи на рамо малко момче. Това в действителност е Иисус Христос. Има легенда, която споделя, че Свети Христофор, който бил необикновено мощен и самоуверен, желал да служи на най-силния стопанин.

Затова отишъл на брега на една река и почнал да придвижва хората от единия на другия бряг. Сред преминаващите се оказал и Сатаната, само че Свети Христофор бързо го пренесъл на другия бряг. После пристигнало едно малко момче, което помолило за помощ. Малко момче, само че и самият Свети Христофор не очаквал, че когато го вдигнал, то тежало повече от всички преди него.

Когато запитал детето за какво е толкоз тежко, то му дало отговор, че товарът на целия сват тежи на неговите дребни рамене. Години по-късно ние разбираме, че най-важната задача в живота на Младенеца е да избави човечеството от всички насъбрани грехове посредством Разпятието. Свети Христофор е настойник на всички водачи, моряци, летци и на всички, които доста пътуват.

Имен ден честват Христофор, Фори, Форьо, Христофорка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР