На 9 май хиляди граждани излязоха в София на протест

...
На 9 май хиляди граждани излязоха в София на протест
Коментари Харесай

Не искаме да се снишаваме. Хиляди казаха не на руския фашизъм

На 9 май хиляди жители излязоха в София на митинг против продължаващата съветска експанзия в Украйна. Пред постройката на съветското посолство обаче ги посрещна контра демонстрация с български флагове и съветска музика.

Секунди преди диалога ни, го виждаме да хвърля предмети към вратите на съветското посолство. Това не са камъни, нито пръчки, нито домати - а две детски кукли, които прелитат над главите на плътния полицейски кордон към постройката.

Хвърля ги Петър Сардарев, откакто служителите на реда не позволяват куклите да бъдат оставени пред вратите на посолството - "както беше редно и както се прави по целия свят. Навсякъде посолствата са изписани и боядисани в алено ", споделя Сардарев.

По куклите се виждат точно червени петна - знак на хилядите детски ориси, разрушени от. Докато приказваме със Сардарев и други хора донасят играчки - плюшено мече, заек, кукла, всичките оцапани в алено.

Той е измежду хилядите хора, които в понеделник вечерта в София участваха в шествие под наслов "Поход против съветския фашизъм ". То стартира от президентството, мина около постройката на Министерството на вътрешните работи (МВР), Българското национално радио (БНР)и приключи пред посолството на Русия.

По думите на един от уредниците на митинга - музиканта Никола Груев - Kottarashky, нито денят, в който се организира той, нито съответният му маршрут са инцидентно определени.

"Абсолютно неприемливо нещо – пред погледа на служители на реда някой да спре вишка, да се качи в кабинета на някакъв държавен чиновник и да не бъде спрян, тъй като имало лице с имунитет ", сподели Груев.

"За това нещо трябваше да се изиска отговорност на служителя и да имаме най-малко някакво съответно изказване от страна на министъра ни. Такова не последва. "
"Тук не е Москва "
С прекосяването си пред постройката на БНР пък протестиращите желаят да изразят недоволството си от някои публицисти, които по думите на Груев популяризират погрешни изказвания за войната. Като подобен той дефинира Петър Волгин.

Недоволна от решението и от дейностите на българския президент е и Цветомира, която е пристигнала на площада дружно със брачна половинка и детето си. Тя упорства България най-сетне да гласоподава "някаква съответна поддръжка за Украйна ", колкото и "крехко " да е ситуацията в ръководещата коалиция.

" са много неприемливи за нашето бъдеще и нашето настояще, което считаме, че е европейско и би трябвало да остане такова ", споделя Цветомира на фона на веещи се български, украински и европейски флагове.
"Русия повече няма да бъде кървава страна "
Когато множеството минава по "Графа " и продължава по "Драган Цанков ", някъде в средата му се вижда група хора, носещи разпънато друго знаме в бяло и синьо. Оказват се руснаци.

По думите му той е излязъл да стачкува против войната още в първия ѝ ден. Тогава полицията в Москва е арестувала пред очите му цялото семейство на неговата другарка. Затова в този момент за него е значимо да приказва за тази друга Русия, да демонстрира и на българите, и на украинците, че тя съществува.

"Много българи и украинци мислят, че цяла Русия поддържа Путин. Но не е по този начин. Ако цялата страна поддържаше Путин, тогава защо са тези репресивни закони? За какво са всичките арести? ", отбелязва той.
"Да бъдем признателни на руската войска "
По целия път до съветското посолство митингът минава спокойно. Когато доближават крайната си точка обаче, участниците са посрещнати от съветска музика и десетки служители на реда. Оказва се, че униформените пазят освен входа на посолството, само че и десетина души, които провеждат лична, различна проява пред постройката.

"Тук сме, с цел да се радваме на този ден, който в действителност не би трябвало да бъде пропуснат. Трябва да бъдем признателни на Съветската войска – всички, цяла Европа ", споделя Тодор Стоянов, който е част от контра събитието.

То е проведено от гражданско придвижване "Агора ", а самият Стоянов е участник в редица митинги, в това число тези против държавното управление през 2020 година През последните седмици той и придвижване "Агора " проведоха и демонстрации против държавното управление на Кирил Петков.

Докато беседваме със Стоянов зад полицейския кордон, разделящ двете групи протестиращи, от колоните звучи мощна музика - "Катюша " минава в "Комбат " на обичаната на Путин тайфа "Любе ". Песните на моменти сполучливо заглушават освиркванията и виковете "Убийци ", ориентирани към съветското посолство.

Питаме Стоянов по какъв начин дава отговор на обвиняванията на по-големия митинг, че неговата малобройна, само че шумна група е проведена от съветското посолство за провокация.

"Да виждате при нас друго знаме с изключение на българското? А там (сред другия митинг – бел. ред.) да виждате други флагове? Ако бяхме пратени от съветското посолство, нямаше да сме с тези флагове ", дава отговор Стоянов.

През това време протестиращите против съветската експанзия осветяват съветското посолство в жълто и синьо - цветовете на украинския байрак. Малко по-късно на фасадата се появява и обликът на Путин, разбъркан с този на Хитлер.

От такива акции има огромна потребност, тъй като "проруските сили в България въобще не са за подценяване ", обобщава Никола Груев - един от уредниците.

Според него това България да е толкоз "овладяна от съветската агитация " се дължи най-много на един килнат прочит на историята.

"Ние в учебно заведение постоянно сме били обучавани, че Русия ни е освободила – дори освен от османско робство, само че и от някакво фашистко такова, което въобще не е съществувало. Тази обич към Русия в България е много дълбоко посята. Дотам, че доста огромни елементи от обществото не могат да се отърсят от нея даже когато явно тази страна сега прави нещо неприемливо. Но има и много сериозна част от обществото, която е наясно с нещата, и тя би трябвало да се съобщи. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР