На 9 май Андрей Ковачев - бивш главен съветник на

...
На 9 май Андрей Ковачев - бивш главен съветник на
Коментари Харесай

Екологът Андрей Ковачев заведе поредното, девето, дело срещу АМ Струма

На 9 май Андрей Ковачев - някогашен основен консултант на Борислав Сандов и Тома Белев по време на мандата им като министър и заместител министър на околната среда и водите, е подал във Върховния административен съд още една, девета, тъжба против довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле.

Ковачев, неговата неправителствена организация " Сдружение за дива природа Балкани ", която е част от коалиция " За да остане природа в България ", и зеленият деятел Димитър Василев - Велин единствено през месец март са завели осем каузи против довършването на автомагистралата.

Новата тъжба е против издаденото преди няколко дни, от Министерство на районното развиване, позволение за доизграждане на пътен възел Кресна. Това стана допустимо откакто общинският съвет на града трансферира безплатно на страната 10 декара общински парцел.

Този акт на общинските съветници изрично опровергава изказванията на еколозите, че хората от района не желаят автомагистрала.

Единствените, които се опълчват са зелените и рафтърите. Първите имат лобистки ползи за швейцарският план от два тунела. Другите, както се разбра, са построили нелегално цялостен туристически комплекс в предпазена зона по Натура, без никакви позволения.

Статистиката на Министерство на вътрешните работи демонстрира, че по двупосочния път в Кресненското дефиле, за интервала 2008-2022г. са починали 71 индивида, а тежко ранените са 386. В този тип съществуващият път е най-смъртоносният в цяла Европа. Магистралата трябваше да е подготвена още през 2004 година, само че заради открития бойкот на зелените неправителствени организации и обособени еколози, като Андрей Ковачев и Димитър Василев, тя към момента не е довършена.

Цялата поредност от тъжби, които са подадени от зелените, са с един претекст – за нарушавания на местообитанията на влечуги и земноводни,пише еко вести.

Те апелираха и направения и признат през 2017 година отчет за оценка въздействието върху околната среда. Съдът през 2018 година отхвърля жалбите им, а оттогава секторът мина през всички законови екологични процедури.

Както си вижда обаче, еколозите настойчиво се пробват да спрат плана, макар човешките жертви и макар че са спазени всички екологични условия.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР