На 9 май 1950 г. за първи път е представена

...
На 9 май 1950 г. за първи път е представена
Коментари Харесай

Робер Шуман представя първата идея за единна Европа

На 9 май 1950 година за първи път е показана концепция за единна Европа. Министърът на външните работи на Франция Робер Шуман предлага основаване на обща институция с довода, че такава е извънредно нужна за поддържането на мирните връзки в района.

Тя би трябвало да управлява и ръководи производството на въглища и стомана. Той прочита пред интернационалните медии така наречен Декларация на Шуман. Тя се стреми да направи невъзможна войната сред страните в тази Общност и насърчи мира в Европа. Търси още реализиране на икономическа непоклатимост. За тази цел интеграцията няма да е ориентирана против досегашния евентуален зложелател Германия, а ще се стреми към съдействие дружно с него.

Така без потребление на военни средства се подсигурява обезсилването на контрола над Федерална република Германия. Планира се икономическото обединяване да стане въз основата на черната металургия и въгледобива. През април 1951 година по концепция на Франция договорът е подписан от Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия и Франция, като се учредява първата европейска общественост.

Тя се споделя Европейска общественост за въглища и стомана (ЕОВС) и става основа на европейската икономическа интеграция и за наднационално надграждане, довело до сформирането на днешния Европейски съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР