На 9 март, в Градската художествена галерия, 18.00, ще прозвучи

...
На 9 март, в Градската художествена галерия, 18.00, ще прозвучи
Коментари Харесай

Директорката на операта във Варна ще пее за спасяването на българските евреи

На 9 март, в Градската художествена изложба, 18.00, ще прозвучи концерт  под наслов „ ТОДА РАБА ” – признателност, в превод от иврит. Благодарност е съкровеното обръщение на това музикално събитие, отдадено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста.

През 1943 година със своя незабравим държавнически акт България избавя от депортация в хитлеристките концентрационни лагери всички свои 48 000 жители от еврейски генезис и това й отрежда почетно място в международната история.

Мемориалния концерт ще поднесат Даниела Димова – сопран, Жанета Бенун-Николаева – пиано и Красимир Щерев – цигулка. Даниела Димова ще пее, с изключение на на български, на четирите еврейски езика – ладино, иврит, идиш и арамейски, античният език, на който е приказвал Христос.

В програмата на концерта са включени еврейски и български песни, както и инструментални пиеси от Жул Леви, Николай Кауфман, Мануел Моранте, Морис Равел, Офер Бен Амос, Панчо Владигеров, Марин Големинов и други Произведенията, обработени от Жул Леви, са подарени персонално от композитора на Жанета Бенун – Николаева.

Концертът ще стартира с „ Каддиш ” от Морис Равел (Каддиш - молитва, която синът чете на гроба на татко си). Специално място е отредено и на музиката от известния филм на Стивън Спилбърг „ Списъкът на Шиндлер ”, пресъздаващ историята на над 1000 евреи, избавени от предприемача Оскар Шиндлер по време на Втората международна война.

В репертоара на Даниела Димова и Жанета Бенун-Николаева от дълго време участват песни от еврейската музикална съкровищница. Те имат и два тематични компактдиска: „ Сефарадски песни ” с транскрипция на Жул Леви и „ Кабаретни песни ” от Арнолд Шьонберг и „ Ешкеназки песни ”, обработени от акад. Николай Кауфман и произведения от Курт Вайл.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР