На 9 март църквата почита паметта на светите 40 мъченици

...
На 9 март църквата почита паметта на светите 40 мъченици
Коментари Харесай

Днес слънцето се обръща към лятото, времето се затопля. Имен ден празнуват...

На 9 март църквата уважава паметта на светите 40 мъченици Севастийски (Младенци) и на двама светци от град Силистра.

Светите 40 християнски мъченици били бойци в град Севастия (днес Сивас в Източна Турция) в защита част от римската армия в IV век. Когато император Лициний почнал гонение против християните, тези бойци незабавно били хванати и затворени от шефа Агрикола. Те се отличавали с неустрашимата си смелост в борбите и ревниво осъществяване на своите отговорности и по тази причина били обичани и уважавани от всички. Светите мъченици отказали да се поклонят на езическите богове и били грубо мъчени. Бог утешавал доста от мъчениците и те не се поколебали и не се открекли от вярата си. Загинали страдалчески към 320 година. Българският цар Иван Асен ІІ построил в столицата си Търново храм в тяхна чест по случай успеха над епирския диктатор Теодор Комнин при с. Клокотница. Битката станала в деня на св. 40 мъченици – 9 март 1230 година.

На тази дата се уважава паметта и на двама светци, свързани с град Силистра. Единият е страдалец Исихий Доростолски, римски боец християнин от IV век, погубен в града поради вярата си в Христос.

Света Димитра е родена в Силистра в 1810 година След следващата руско-турска война фамилията й се изселило в Бесарабия. Там тя се омъжила за съветски боен, само че той умрял в Кримската война. Тогава Димитра станала монахиня и по-късно основала манастира " Въведение Богородично " в Киев. Развила необятна благотворителна активност, подслонявала в обителта и ранените от войните. Починала на 9 март 1878 година

Имени дни и поверия 

Според националното вярване на 9 март слънцето се обръща към лятото, а времето стартира да се затопля. Счита се още, че на този ден излизат змиите.

На 9 март имен ден честват Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян и Горянка, а също Вивиан и Вивиана.

Източник: Проф. Иван Желев/БТА, bg-patriarshia.bg

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР