На 9 години Никола Цолов се качва за първи път

...
На 9 години Никола Цолов се качва за първи път
Коментари Харесай

Шеметната кариера на Никола Цолов в скоростното шофиране на Формула 4

На 9 години Никола Цолов се качва за първи път на картинг кола. На 12 получава първото си международно самопризнание. Вече е на 15 и е първенец на " Формула 4 ". Стремежът му е да стане първия български водач във " Формула 1 ".

Три полпозишъна, три най-бързи обиколки и три победи от три старта. Това е равносметката единствено от последния уикенд, в който Никола Цолов завоюва следващата си победа във “Формула 4 ” в Испания.

15-годишният авто водач е първенец на испанската “Формула 4 ” за сезон 2022. Той е и първият българин, печелил купа от съревнование от вида “Формула ”. А най-голямата му фантазия е да бъде първият български водач във Формула 1 ”, сподели той пред Свободна Европа.

“Най-добрият метод да печеля шампионата е като печеля надпреварата ”, сподели той. “Състезание се печели с религия и доста труд и фокус. ”

Никола Цолов се качва за първи път на на картинг кола, когато е на 9 години . Шеметната му кариера стартира от пистата в мол в София.

“Бях на 9, когато животът ми се промени. Защото тогава се роди огромната ми фантазия ”, споделя той пред “Нова телевизия ”, когато е на 12 години.

Първоначално кара дребна картинг кола. Трябва да порасне малко на височина, с цел да стига педалите на колата със общоприет размер.

“Още като се качи на картинга, се видя пристрастеността в очите му ”, сподели майка му Мирослава Цолова пред Свободна Европа.
 С Фернандо Алонсо и екип от “Кампос рейсинг ”
Още на 12 години той печели международни трофеи в шампионати по картиг на най-високо равнище. Сега се състезава за тима на водача от “Формула 1 ” Фернандо Алонсо - “Кампос рейсинг ”.

В испанския шампионат на “Формула 4 ” за този сезон Цолов направи възторг с победи в 13 от 21 надпревари , 17 най-бързи обиколки и 15 класирания за полпозишън (първа позиция в стартовата решетка). Той сложи и нов връх по най-вече извоювани точки в границите на един сезон - 400. За съпоставяне, вторият е с 284 точки.

“Синът ти има гений ”, споделя на татко му Николай Върбицалиев , някогашен водач във “Формула BMW ” в Германия.

Тези дни Никола Цолов е в Италия, където прави проби за “Формула 3 ” , опознава пистите и болидите. Той се надява в идващия сезон да успее да влезе в шампионата на “Формула 3 ”.

“Стъпката сред “Формула 4 ” и “Формула 3 ” е голяма. Около 15 секунди на обиколка, което е доста. Това е най-голямата стъпка във формулите ”, сподели Никола Цолов в изявление за БНР.

Следващите му публични проби с “Формула 3 ” ще са идната година, месец преди старта на сезона във “Формула 1 ”. Казва, че през зимата ще би трябвало да се за тях приготви доста добре.
 Никола Цолов, персонален списък
Освен надпревари, в този момент му предстоят и изпити в учебно заведение. Той е в 10 клас и заради продължителните си отсъствия учи в независима форма на образование. Казва, че не му е елементарно в учебно заведение.

“Най-много ми се опират литературата и математиката, само че ще се оправя ”, споделя още младият играч.

Няма време за занимания.

" Всичките ми дни минават в подготовка за надпреварите, като в свободното си време виждам филми, надпревари от предходни години, изявленията на разнообразни водачи от " Формула 1 ", споделя още Цолов.

Младият играч се възхищава се на шофирането на Айртон Сена, Люис Хамилтън, Шарл Льоклер и Себастиан Фетел .

В последните 4 години поради него фамилията му живее в чужбина - до 2021 година в Италия, от началото на тази година - в Испания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР